AcasăOldAlimentatia, vara

Alimentatia, vara

*Rubrica ingrijita si conceputa de dr. Dana Jianu
www.proestetica.ro*

Clasicii in viata spun ca „vara nu-i ca iarna”. Revelatie foarte adevarata si in domeniul alimentatiei si al modului de viata. Daca sinteti o persoana mai „solida”, „plinuta”, „rotunjoara” etc., acesta este anotimpul optim pentru a mai scapa de excesul de greutate, simtindu-va bine sau chiar distrindu-va in acelasi timp. Da, pentru ca mersul pe bicicleta, drumetiile montane, inotul, dansul sint activitati frecvent practicate in aceasta perioada. Daca la acestea se mai adauga o atenta supraveghere a alimentatiei, derularea procesului de slabire este asigurata.
Un lucru este esential si absolut necesar: hotarirea, ambitia de a pune in practica zi de zi sfatul unui specialist in probleme de obezitate. Va spun acestea nu pentru a va inrola pe listele de asteptare ale unui cabinet specializat in obezitate, ci pentru ca o experienta de aproximativ 14 ani imi spune ca rezultatele cele mai bune si de durata le obtin cei care stiu ca dupa 3-4-5 saptamini urmeaza momentul intilnirii cu doctorul si bilantul unei perioade de tratament, fapt care de cele mai multe ori ii obliga la mai multa ambitie si constiinciozitate in aplicarea regulilor prescrise.
Programul (orarul) de masa este foarte important. El permite organismului sa-si regleze corect, ciclic, secretiile hormonale, astfel ca senzatia de foame se diminueaza sau apare la anumite intervale – ideal chiar inaintea orelor de masa. Totodata, scaderea nivelului unor hormoni – datorita meselor ritmice – scade si formarea de tesut gras si implicit diminuarea depozitelor de grasime prin consumul acesteia in activitatile fizice.
Nu trebuie sa va infometati pentru a fi slabi, ci doar sa mincati la anumite ore alimentele care va sint recomandate. Vara este sezonul fructelor si al legumelor. Introduse in cantitati rezonabile in alimentatie, ele va ajuta sa slabiti. Dintre fructe, cele mai indicate sint merele, citricele, ananasul, kiwi, caisele, perele si nu in ultimul rind pepenele.
Nu pledez impotriva dietelor in care mincati in unele zile numai fructe – acestea sint bine venite – dar cred ca aceste regimuri de tip disociat sint dificil de tinut, astfel ca pacientul abia asteapta sa le finalizeze si atunci, de bucurie, in 90% din cazuri, maninca din nou ca inainte si se ingrasa la loc sau chiar mai mult.
Exact aceasta este situatia si celor care urmeaza cure drastice cu diverse prafuri nutritive. Acestor cure le lipseste suportul psihologic, medical. Cred ca un regim bun este cel care, pe termen scurt, ne ajuta sa scapam progresiv de kilogramele in plus, iar pe termen lung poate fi usor transformat intr-un „modus vivendi”, astfel incit sa previna o ingrasare ulterioara. Cu cit organismul va trece prin mai multe cicluri de ingrasare si slabire, cu atit va pierde mai greu excesul de greutate.
Pentru a mentine starea de sanatate, din dieta nu trebuie sa lipseasca proteinele: laptele, ouale si mai ales carnea. Prezenta unor boli asociate frecvent obezitatii contraindica uneori ouale (in dislipidemii) sau chiar carnea (in guta, insuficienta renala etc.), deci un consult medical este foarte bine venit. Dintre carnuri, recomand pestele si carnea de vita slaba. Consider carnea de porc si derivatele acesteia alimente nocive, contraindicate nu numai in timpul programului de slabire. Piinea poate fi admisa in dieta in cantitati mici, mai ales sortimentele bogate in fibre.
In orice dieta, in special vara, cind transpiram mult, lichidele trebuie sa fie prezente din abundenta. Recomand apa in orice forma, mai ales cea bogata in oligoelemente si, de asemenea, ceaiurile.
Se poate spune ca o dieta pentru slabire este mult mai usor abordabila vara, deci esentiala este hotarirea, ambitia de a vrea sa arati mai bine si, in acelasi timp, de a fi mai sanatos,
preintimpinind (prin slabire) aparitia hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau a durerilor osteoarticulare, acestea fiind cele mai frecvente complicatii.
Cred ca e benefic, odata luata hotarirea de a slabi – de a avea o discutie si de a primi sfatul unui medic specializat si pasionat de tratarea pe termen lung a obezitatii. Cu aceasta ocazie, se poate aborda si necesitatea unei interventii chirurgicale si alegerea momentului optim pentru ca rezultatele sa fie pe masura efortului depus.

Dr. Mircea IOAN
0745 75 13 93
Clinica medicala PROESTETICA – Dr. Dana Jianu
Institutul National de Recuperare, Bucuresti (Sp. „Filantropia”)
Centrul Medical Proestetica
Bucuresti, str. Tudor Stefan nr. 38-40
tel-fax 2305200/2317795
0722525965

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
37 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger