AcasăOldChina scade ratingul SUA

China scade ratingul SUA

*Marile agentii de rating, puse la colt de calculele asiaticilor*

Despre companiile de rating se poate spune ca fac si desfac „sentimentele” investitorilor cu privire la diferite tari ale lumii. Iar in functie de ratingul acordat, respectivii investitori decid daca sa investeasca sau nu intr-o anumita tara. Pina acum, agentiile de rating americane Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch au fost cele care au facut legea pe piata. Dar, de cind cu criza economica, cele trei agentii se confrunta cu o scadere a credibilitatii pe plan international. Iar din spate vin tare… chinezii.

*A scazut ratingul SUA…*

In ciuda marasmului economic din SUA, pina acum, nici o companie de rating nu a avut „tupeul” sa degradeze ratingul maxim pe care America il detine si in acest moment. Cu o singura exceptie. Agentia de rating chineza Dagong Global Ratincg Co. a coborit ratingul SUA de la AAA la AA cu perspectiva negativa, al Marii Britanii si Frantei la AA- si al Belgiei, Spaniei si Italiei la A-. Potrivit Dagong Global Ratincg, singurele tari din lume care „merita” calificativul maxim AAA sint China si Germania. Calificativul AAA sau echivalent se acorda doar celor mai sigure obligatiuni iar ratingul indica riscul de neplata a unor obligatiuni. Potrivit agentiei de rating chineze, ratinguri mai bune decit Statele Unite au obtinut tari ca Elvetia, Australia, Danemarca, Norvegia sau Canada, considerate mai sigure in ceea ce priveste riscul de a nu-si mai putea onora obligatiile de plata.

*Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch, blamate*

Sa nu uitam ca agentiile Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch au acordat ratinguri maxime, AAA, unor obligatiuni garantate de investitii imobiliare si ai caror emitenti au intrat in incapacitate de plata. Iar fenomenul a generat criza imobiliara in Statele Unite, care s-a extins in anul 2008 in sistemul bancar si ulterior s-a generalizat, devenind criza economica mondiala. De aceea, mai multi oficiali europeni spun ca respectivele agentii ar face bine sa mai ia “o pauza”. De exemplu, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciaza ca oportuna spargerea monopolului mondial reprezentat de cele trei agentii. “Este probabil oportun sa nu mai avem un monopol mondial al celor trei agentii. Agentiile de rating au in general tendinta de a amplifica evolutiile pietelor financiare, ceea ce nu favorizeaza stabilitatea financiara”, a afirmat Trichet pentru presa internationala.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
37 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger