AcasăOldMisterul corcoduselor

Misterul corcoduselor

Corcodusele sint, fara indoiala, cele mai misterioase dintre fructe. Poporul nostru nu stie daca le iubeste sau le uraste (cunoscindu-i pe români, cea de-a doua varianta e mult mai plauzibila); de asemenea, nu prea stie la ce le-ar putea folosi. Corcodusele nu par sa existe in afara granitelor tarii noastre, si totusi nu ne mindrim cu ele asa cum ne mindrim cu Delta, Miorita, Dracula sau Hagi. Care sa fie deci secretul acestor fructe?
Am cel putin 3 amici care au un corcodus in curte (ma rog, unul dintre ei e Pirca, care practic sta la bloc, deci presupun ca pomul i-a crescut pe balcon, intre cutia cu scule si anvelopele vechi). Nici unul nu poate spune cum i-a aparut corcodusul acolo; tuturor li se pare foarte plauzibila explicatia ca le-a rasarit subit in curte un pom de 4 metri fiindca li l-a plantat peste noapte cineva care nu mai stia cum sa scape de el. Toti cei 3 posesori de corcodus sint profund dezgustati de prezenta arborelui in curtea lor si l-ar da fara nicio ezitare la schimb pe o halda de steril sau niste deseuri radioactive – „macar alea lumineaza noaptea, nu mai trebuie sa scot bec in curte”. Toti 3 au cel putin un om care le aduna corcodusele cazute din copac si sustin ca altminteri mirosul de la fructele putrezite ar deveni atit de puternic, incit România s-ar transforma intr-un desert in care ar trai doar scorpioni, gindaci, mutanti oribili si corcodusi.
Desi exista un consens general asupra lipsei de valoare comerciala a corcoduselor, ele pot fi totusi cumparate din piata. Exista oameni care le vind – veti observa ca arata diferit de ceilalti pietari, ca si cum ar fi niste oameni ca mine si ca dumneavoastra, obligati de o soarta nemiloasa sa faca aceasta activitate. Daca intrebati un astfel de nefericit „Cu cit le dati”, raspunsul tipic va fi „Cu cit sa le dau? Na, 1 leu e bine?”, pe un ton care sugereaza ca omul ar fi dispus sa va dea si bani numai sa scape de spurcaciunile alea odata. De asemenea, corcodusele nu se vind la kilogram sau la bucata, ca restul fructelor; vinzatorii le dau fie in niste gramajoare care probabil corespund unei uncii sau unei ocale, fie in cantitati ceva mai mari, de la o tona deadweight in sus.
Bun, acum ca ati cumparat corcoduse, le puteti duce acasa (de preferat, ascunse bine, ca sa nu vada nimeni ce aveti in sacosa; daca aveti prin balcon valiza de lemn din armata, e perfecta). Nu-i spuneti partenerului de viata ca le-ati cumparat, fiindca nimeni nu crede ca se pot vinde; e mai bine sa inventati o poveste abracadabranta, de pilda ca vi le-a dat NASA ca sa le testati sau ca ati dat la schimb unui vrajitor vaca familiei pe aceste bobite fermecate.
Marea problema, insa, odata duse acasa, este: ce faceti cu ele (practic, la fel ca si in cazul nevestei)? Stiinta nu a descoperit inca o utilizare clara pentru corcoduse; o ipoteza este ca ar servi la acrirea ciorbelor – desi, daca ati mincat vreodata o ciorba acrita cu corcoduse, o sa va dati seama ca se putea la fel de bine folosi benzen. Puteti incerca sa le mincati ca atare, dar nu sint sigur ca nu exista o prevedere care interzice asta in Conventia de la Geneva. Puteti sa le tineti in casa, eventual folosindu-le ca decoratiune interioara in locul bobitelor colorate de la Bamboo, dar dupa citeva zile se vor strica si vor incepe sa miroasa, moment in care e cazul sa va asteptati la o vizita a politiei, alertata de vecini ca aveti un cadavru in casa. Ati putea incerca sa le duceti si la gunoi, insa in scurt timp vor aparea la usa oameni in costume de protectie, pe care sigur i-ati mai vazut in filmele cu dezastrele de la Cerno­bil si Three Mile Island, care or sa vi le aduca inapoi „Pai la gunoi se arunca astea? Va rog…”. Pina la urma, singurul lucru care va ramine de facut, odata ce ati facut greseala sa luati corcodusele, e sa va duceti cu ele in piata si sa incercati sa le plasati cumva.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger