Cauta

RECORD MONDIAL pentru AMEDEO MODIGLIANI

Atunci cind raritatea, calitatea artistica de exceptie, renumele considerabil al unui autor si autenticitatea de necontestat se regasesc, laolalta, ca atribute quintesentiale ale unei opere propuse spre vinzare, vom asista, cel mai adesea, la atingerea unor sem­nificative recorduri.
Un exemplu elocvent in acest sens l-a constituit vinzarea unei sculpturi in calcar, „TÊTE” (realizata in perioada 1910-1912), autor AMEDEO MODIGLIANI (1884-1920). Lucrarea, propusa in cadrul sesiunii „ART IMPRESSIONNISTE ET MODERNE”, organizata de Casa de licitatii CHRISTIE’S la Paris, pe data de 14 iunie 2010, a fost adjudecata pentru memorabila suma de 38,5 milioane euro (43,185 milioane euro, inclusiv taxele), devenind, astfel, protagonista unui record mondial absolut al artistului. Si aceasta nu este inca totul. S-au stabilit, totodata, prin lumina tranzactiei mentionate, alte doua recorduri. Unul care nominalizeaza piesa drept cea mai scumpa sculptura vinduta vreodata in Franta. Celalalt record o incadreaza pe pozitia secunda printre cele mai scumpe trei opere de arta vindute vreodata in aceasta tara, fiind devansata doar de „NOCES DE PIERRETTE”, autor PABLO PICASSO (1881-1973), vinduta pentru 300 milioane FF, in anul 1989, echivalentul a 65,4 milioane euro, si urmata de faimoasa „LES COUCOUS TAPIS BLEU ET ROSE” a lui HENRI MATISSE (1869-1954), adjudecata in cadrul licitatiei YVES SAINT-LAURENT si PIERRE BERGÉ, in 2009, pentru 35,9 milioane euro.
Provenienta lucrarii a avut, la rindul sau, un rol deloc neglijabil in stabilirea pretului de tranzactionare. Aceasta a apartinut celebrului colectionar GASTON LÉVY (cofondator al companiei MONOPRIX), care a achizitionat-o, in 1927, de la HOTEL DROUOT, pentru echivalentul — astazi — a 3.500 euro. De la aceasta data si pina acum a ramas in cadrul colectiei descendentilor sai. Alte atuuri care au augmentat valoric piesa au fost participarile la diverse expozitii, precum SALON D’AUTOMNE (1912) si la MODERN GALLERY — NEW YORK (1916), trecind, foarte probabil, prin „miinile” reputatului galerist PAUL GUILLAUME.
Trebuie mentionat totodata faptul ca actualmente sint repertorizate doar 27 de sculpturi realizate de catre maestrul MODIGLIANI, dintre care 17 apartin unor patrimonii muzeale. Aparitia lucrarii „TÊTE” in comertul de arta s-a constituit astfel, fara indoiala, intr-un eveniment de referinta pentru intilnirea cu „CAPODOPERA”. In acord „simbiotic”, daca vreti, pe deplin justificat, cu valoarea materiala pe care o incumba si, fireste, cu pretul atins pentru achizitionarea acesteia.

Dr. Robert Bogdan

Ultimele stiri

  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Gata transferul! Horațiu Moldovan, împrumutat „aproape de casă”
  • Dosarele Epstein, momentul Afganistan al lui Trump?
  • RA-APPS îl pune la punct pe vicepremierul Anastasiu
  • Companiile americane nu vor să renunțe la piața Chinei
  • Bugetul UE: Ursula von der Leyen se confruntă cu o revoltă fără precedent
  • Exit mobile version