AcasăOldTopul scriitorilor-pustnici

Topul scriitorilor-pustnici

Intr-o epoca obsedata de vedete si vedetism, in care de la mic la mare toti oameni par obsedati sa isi aiba cele 15 minute de glorie in lumina reflectoarelor, e greu de crezut ca au existat si mai exista inca oameni care nu vor sa aiba nimic de-a face cu publicitatea. National va prezinta in continuare topul scritoriilor care au iubit atit de mult singuratatea si intimitatea, incit au ajuns sa fie considerati adevarati pustnici de catre societatea si jurnalistii care nu ii puteau lua la intrebari.

1. Marcel Proust (1871-1922) – pentru ca, bolnav fiind, si-a petrecut ultimii 17 ani din viata in propriul apartament (pe care intre 1919 si 1922 nu l-a mai parasit deloc) lucrind la capodopera sa, ciclul In cautarea timpului pierdut – deoarece isi izolase fonic dormitorul cu pluta, se spune ca nici nu mai stia daca sa-si salute oaspetii cu Buna ziua! sau cu Buna seara!

2. Emily Dickinson (1830-1886) – pentru ca poeta americana si-a petrecut 20 de ani din viata fara sa iasa macar de pe mosia familiei si pentru ca abia dupa moartea sa i-a fost descoperita monumentala opera poetica atit de avangardista pentru era sa

3. J.D. Salinger (1919-2010) – pustnicul absolut, care, desi a cunoscut faima de la primul roman, nu a vrut sa aiba nimic de-a face cu ea, refuzind chiar si sa publice sau sa i se scrie autobiografia, ca sa nu mai vorbim de interviuri sau publicarea fotografiei; regretatul autor se spune ca se considera „a fi in lume, dar nu din lume“

4. Thomas Pynchon (n. 1937) – autorul lui V este la fel de nebun dupa singuratate ca si Salinger, atit de indragostit incit refuza sa fie fotografiat sau filmat; stim atit de putine despre el, incit, in 1974, cind a primit National Book Award pentru Gravityis Rainbow si l-a trimis pe comicul Irwin Corey sa il ridice, toata lumea a crezut ca actorul este scriitorul insusi!

5. Cormac McCarthy (n. 1933) – autorul devenit celebru pentru publicul larg fiindca doua dintre romanele sale au stat la baza a doua filme care au facut vilva, No Country for Old Man si The Road/Drumul, a refuzat vreme de 15 ani sa stea de vorba cu vreun ziarist; e drept, apoi a acceptat un interviu cu… Oprah

6. Harper Lee (n. 1926) – scriitoarea care ne-a dat Sa ucizi o pasare cintatoare (si cam atit, daca nu punem la socoteala un roman neterminat si citeva nuvele) si pe care unii au banuit-o ca a fost geniul din spatele lui Truman Capote, cea care a cistigat Premiul Pullitzer in 1961 pentru Sa nu ucizi… nu a mai acordat un interviu din 1964! A acceptat unul in 2006, dar numai pentru a vorbi despre concursul de eseuri studentesti despre romanul sau, concurs sustinut anual de Universitatea Alabama.

Cristina Barbu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger