AcasăOldFMI ne-a dat banii, dar are dubii legate de reforme

FMI ne-a dat banii, dar are dubii legate de reforme

Teoretic, primirea transei de la FMI ar trebui sa fie un semnal extrem de pozitiv pentru investitori. La fel de teoretic, leul ar trebui sa se aprecieze sau cel putin sa se mentina la nivelul actual cu mici oscilatii. Singurul lucru cert este ca BNR are acum si mai multe instrumente pentru a apara leul de eventualele derapaje.

Nu o data guvernantii s-au batut cu pumnul in piept ca fac si dreg. De exemplu, daca pina mai ieri se spunea ca vor fi disponibilizati 70.000 de bugetari, peste noapte cifra a scazut cu mai mult de 10.000. S-a zis ca vor fi diminuate cheltuielile publice dar cifrele arata ca in primele luni ale anului aceste cheltuieli au crescut, de fapt. Si exemplele pot continua. Mai nou, sintem fericiti ca am primit o noua transa de la FMI. Cu toate acestea, se pare ca FMI nu mai are incredere in autoritatile de la Bucuresti.

*Un Jeffrey Franks ingrijorat*

Dupa ce au declarat ca banii celei de-a cincea transe vor intra in conturile BNR astazi sau miine, boardul Fondului Monetar International s-a aratat ingrijorat in legatura cu capacitatea autoritatilor române de continuare a politicilor de reforma, fiind nevoie de tinerea cheltuielilor sub control si de masuri privind cresterea colectarii veniturilor. „In mod evident, ei (membrii Consiliului Director al FMI – n.r.) sint ingrijorati cu privire la continuarea efortului Guvernului de a implementa politicile. Nu este doar o chestiune de aprobare a masurilor, trebuie sa si respecti angajamentele, sa tii cheltuielile sub control si sa asiguri continuarea colectarii veniturilor la buget pentru a atinge un rezultat pozitiv”, a declarat reprezentantul FMI, Jeffrey Franks.

*Un prilej de bucurie*

Chiar daca populatia dar si firmele nu au vazut cu ochi buni cresterea TVA de la 19 la 24%, Franks a precizat ca membrii Consiliului Director al FMI au fost foarte placut impresionati de rapiditatea cu care Guvernul a gasit o alternativa la reducerea pensiilor, prin cresterea TVA. De altfel, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
34 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger