AcasăOldCouchsurfingul sau turismul fara hoteluri

Couchsurfingul sau turismul fara hoteluri

*Canapeaua care iti gaseste prieteni*

Trebuie sa ai curaj, sa fii cu adevarat deschis la minte – nu doar declarativ, pentru ca aceasta calitate iti va fi prima pusa la incercare – sa fii cine spui ca esti si mai ales sa-ti placa foarte mult sa calatoresti. Iar daca nu te temi sa cunosti oameni noi si esti prietenos din fire, atunci e musai sa pornesti in aventura numita couchsurfing, fiindca o lume intreaga ti se deschide spre a o cunoaste. Si cel mai important este ca nu platesti niciodata cazarea.

*România: peste 4.000 de „canapelisti“*

La noi, cei care fac parte din aceasta comunitate isi spun „canapelisti“, desi termenul nu acopera conceptul. Asa ca eu il voi utiliza pe cel consacrat, couchsurfing. Deja sint zece ani de cind functioneaza acest proiect in care s-au implicat foarte multi oameni. Dar ce inseamna acest lucru? Ideea este sa vrei sa gazduiesti la tine acasa alti membri ai comunitatii, sa le fii ghid in orasul tau, sa iesi cu alti membri la intilnirile organizate. La rindul tau vei fi oaspetele lor sau al altora atunci cind vrei sa vezi un oras sau chiar o tara. Ce e foarte interesant consta in faptul ca acest proiect se bazeaza pe incredere. Uimitor este ca el chiar functioneaza, in ciuda faptului ca in acest moment comunitatea numara aproape doua milioane de membri din 238 de tari si teritorii, orasele reprezentate fiind 74 302. 3,6 milioane de experiente pozitive de gazduire si crearea a 3 milioane de relatii de prietenie prin intermediul couchsurfingului spun mult despre aceasta modalitate de a vedea lumea. Cei care s-au aratat cei mai incintati sint americanii – 157 845 de membri. Dupa ei vin nemtii, cu 81 938, francezii, 70 258, si englezii, 36 557. Nici noi nu stam rau – 4383 de membri, mai multi decit vecinii bulgari, sirbi sau ucraineni, dar mai putin decit cei maghiari.

*Cum iti alegi gazda?*

Hai sa vedem pentru inceput cum devii membru. Intii te inscrii, avind grija sa mentionezi clar ce poti oferi: gazduire, o cafea sau precizezi faptul ca momentan te afli intr-o calatorie. Astepti confirmarea. Dupa ce ai primit-o treci la completarea profilului, care este una minutioasa, dar, asa cum deja am spus, totul se bazeaza pe incredere si trebuie sa demonstrezi ca esti o astfel de persoana. Poti sa spui clar acolo ce-ti place si mai ales ce nu. Dupa aceea poti cauta couchsurferi care sint disponibili sa te primeasca. Destinatia o alegi tu: poate fi una clasica (europeana sau americana) ori exotica (India, China, Malaysia, de exemplu). Si aici lucrurile sint clare pentru ca in profilul fiecarui membru poti gasi impresii ale celor ce i-au fost oaspeti inainte. Daca sint si experiente negative, il cauti pe acela care a lasat un astfel de comentariu si-l intrebi in ce a constat partea negativa. Deci e simplu: comunici mult si te decizi in cunostinta de cauza. E drept ca la inceput oamenii nu se grabesc nici sa plece, nici sa primeasca, ci merg la intilnirile la o cafea pe care le organizeaza comunitatea dintr-un oras sau dintr-o tara. Ajung sa se cunoasca mai bine, isi impartasesc experientele, obtin mai multe informatii si abia dupa aceea incep propria aventura. Brian Thacker a scris o carte despre acest concept: „Sleeping Around“ (A Couch Surfing Tour of the Globe). Povesteste acolo despre acest mod extraordinar de a face schimb de impresii, de a cunoaste alte obiceiuri si moduri de viata, de a calatori intr-un fel in care te simti ca acasa oriunde ai merge. Pentru ca acesta este de fapt scopul.

Liana Varga

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger