AcasăOldCosmarul apelor care nu se mai termina

Cosmarul apelor care nu se mai termina

O nenorocire nu vine singura niciodata. Loviti din plin de criza, de ieri au intrat in vigoare masurile de austeritate, românii sint amenintati si de natura dezlantuita. Inundatii si viituri cum nu s-au pomenit de zeci de ani matura tot ce gasesc in cale – case, oameni, animale, culturi, poduri si sosele.

Aproximativ 900 de persoane evacuate din casele lor si peste 160 de localitati inundate, in 22 de judete – acesta este doar bilantul ultimelor 24 de ore. Tabloul sumbru al ultimelor zile, in care in special asupra Moldovei s-au abatut calamitati greu de imaginat de locuitorii totusi obisnuiti cu revarsarea apelor din zona. Infuriat parca el stie de cine, Siretul, care a atins cote istorice, s-a napustit peste maluri tirind cu el tot ce i-a iesit in cale. Chiar daca nu pot opri puhoaiele, autoritatile au sarit in ajutorul oamenilor, evacuindu-i acolo unde nimic altceva nu se mai putea face sau incercind din rasputeri sa consolideze digurile si malurile ramase in picioare. Confruntat cu aceasta noua nenorocire, premierul Emil Boc si-a expediat toti ministrii in teritoriu in ideea ca astfel deciziile necesare pot fi luate imediat. Cu toata alerta institutionala si guvernamentala tragicul bilant creste zilnic.

*Neamt*

Localitati intregi din acest judet, aflate in calea viiturii de pe Siret, au fost evacuate de urgenta. Asta dupa ce mai multe comune maturate deja de ape au inregistrat pagube imense: sute de gospodarii afectate (800 in comuna Tamuc), sate intregi ramase fara alimentare electrica, 400 de case complet izolate, trei drumuri judetene complet inchise si alte doua cu circulatia restrictionata.

*Bacau*

In pofida efortului militarilor de a ridica diguri de nisip in calea apelor, Siretul a inundat comuna Saucesti. Rezultatul: 320 de case si mai multe drumuri afectate, plus 180 de persoane evacuate. Din pacate, cazul Saucesti risca sa se repete din moment ce Siretul nu se mai poate practic varsa in Dunare – ba dimpotriva, Dunarea a urcat (efectul de remuu) pe o distanta de aproximativ 25 de kilometri pe albia afluentului sau. Cresterea cotelor Dunarii pune in pericol sectorul Braila-Galati, unde debitele fluviului erau ieri in continua crestere.

*Harghita*

107 case, 852 de subsoluri si pivnite, 974 de gospodarii, 344 anexe gospodaresti, 1110 fintini, doua obiective socio-economice si mai multe portiuni din trei drumuri a inundat Oltul in acest judet. In plus, in comuna Lunca de Jos a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica, iar localitatea Poiana fagului a ramas fara sase poduri. Odata trecuta viitura, autoritatile s-au ocupat de transportarea apei minerale pentru localnici, fintinile din zona fiind majoritatea colmatate.

*Codul Rosu, prelungit*

Cel mai rau este insa ca vestile venite de la hidrologi sint in continuare proaste. Astfel, un nou cod rosu de inundatii a fost instituit ieri dupa-amiaza pentru mai multe sectoare de pe riurile Olt, Prut si Siret. Zonele aflate in pericol se intind pe mai multe judete: Harghita, Iasi, Botosani, Neamt, Bacau, Galati. Alte riuri – in special din bazinul Sucevei – au fost si ele mentinute sub o avertizare de cod portocaliu, exemplu riul Jijia.

In comuna Rachiteni – Iasi pericolul a fost atit de mare incit autoritatile au luat in calcul o detonare controlata. Asta dupa ce o bresa aparuta in digul de aparare construit pe Siret in zona Calaucesti-Mircesti inundase deja o lunca de peste 1.100 de hectare din apropierea Rachiteniului. Detonarea era gindita astfel incit sa permita apei sa se intoarca in Siret, fara a inunda comuna.

Trupelor puse de MAI si MAPN la dispozitia administratiilor locale din zonele sinistrate li s-au adaugat si echipe de interventie formate din detinuti. Conform Administratiei Nationale a Penitenciarelor, acestia s-au oferit voluntar pentru prevenirea si remedierea pagubelor produse de inundatii, manifestindu-si si pentru viitor disponibilitatea de a participa la astfel de actiuni de salvare. ANP a mai precizat ca detinutii in cauza fac parte doar din categoria celor care-si executa pedeapsa in regim “deschis” si/sau “semideschis”. Ca o prima rasplata, detinutii care au familii in zonele afectate au primit pe loc o suplimentare a dreptului la convorbiri telefonice pentru a putea astfel tine legatura cu cei de acasa.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
76 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger