AcasăOldSupermarketurile traiesc apocalipsa etichetelor

Supermarketurile traiesc apocalipsa etichetelor

*Marirea TVA, “coma” indusa pentru comerciantii mari*

Grecia, Spania, Finlanda, Marea Britanie sint tari europene care au decis anul acesta cresterea TVA pentru a aduce bani suplimentari la buget.

De la 1 iulie si in România TVA-ul creste la 24%. Numai ca, spre deosebire de majoritatea tarilor UE, România are cea mai mare crestere din acest an a respectivei taxe care este aplicata si foarte din scurt. Adica foarte repede. Iar acest lucru va afecta comertul din marile magazine care, aproape peste noapte, trebuie sa-si modifice programele IT de gestiune dar si pretul de pe etichetele marfurilor.

*La loc schimbarea*

La inceputul lunii iulie, magazinele de retail care au volume mari de vinzari ar putea lua o pauza de o zi – doua, tocmai pentru a-si pregati sistemele informatice de gestiune pentru majorarea TVA la 24%. Si asta pentru ca softul sistemelor IT de gestiune nu permite modificarea in avans a TVA (nu se face azi modificarea care intra in vigoare peste trei zile!), ci doar de pe o zi pe alta. “Orice modificare introduc in sistem astfel incit la casa sa imi apara pretul corect cu TVA-ul de 24% nu se poate intimpla decit in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Nimeni nu este capabil sa faca aceste modificari in sistem pentru 55.000 de articole cit are un hipermarket sau chiar 80.000 de articole”, a declarat Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din România. De aceea, potrivit reprezentantilor asociatiei, este foarte probabil ca mai multe hyper si supermarketuri sa fie inchise cel putin pentru o zi tocmai pentru a avea timp sa faca schimbarile necesare de pret. Se estimeaza ca marirea TVA de la 19 la 24% va duce la scaderea vinzarilor, in medie, cu 10 procente.

*Vinzari multe, probleme multe*

In privinta schimbarii softurilor din retelele informatice, problemele sint direct proportionale cu volumul de marfa vindut. “La clientii mici nu vor fi probleme. Modificarile din sistemul IT se pot face in timp util. Este posibil insa ca la hypermarketuri, care au sisteme informatice foarte mari, trecerea de la TVA de 19% la 24% sa dureze si doua zile”, ne-a declarat reprezentantul Odysee Solutions, companie specializata in solutii software pentru magazine. Mare problema pentru marii comercianti ramine insa schimbarea etichetelor de pe fiecare produs. “Oamenii, in loc sa-si vada de treburi trebuie acum sa schimbe preturile, iar in locurile cu volume mari de vinzari este foarte mult de munca”, ne-a declarat Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din România si presedintele Mobexpert Holding. In privinta cresterii preturilor pe motiv de crestere a TVA, Dan Sucu spune ca “am renuntat sa mai anticipam. Acum, in vremurile astea, trebuie sa raspunzi in piata imediat, nu mai trebuie sa prevezi”. De la 1 iulie, cu un TVA de 24%, România va fi a patra tara din UE cu cele mai mari taxe dupa Suedia, Danemarca si Ungaria care au un TVA de 25%.

*CCIR: TVA ar fi trebuit sa intre in vigoare peste 6 luni*

In legatura cu modificarile legislatiei fiscale, Camera de Comert si Industrie a României precizeaza printr-un comunicat ca modificarea Codului Fiscal ar trebui sa respecte termenul legal de 6 luni pina la intrarea in vigoare, in asa fel incit sa permita firmelor adaptarea la noile reglementari. Este vorba de evaluarea impactului majorarii de taxe si impozite asupra bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiilor dar si de modificarea logisticii (programe de gestiune, facturare, contabilitate, reprogramarea caselor de marcat si altele).

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
34 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger