AcasăOldCampionii contractelor cu operatorii de telefonie

Campionii contractelor cu operatorii de telefonie

*Avem un buget. Cum il tocam?*

Teoretic, 2009 si 2010 au fost socotiti drept o perioada de stringere a curelei in sectorul public.Totusi, in ciuda repetatelor cereri de diminuare a cheltuielilor venite din partea guvernului, nu avem o situatie clara asupra economiilor cind vine vorba despre achizitiile de bunuri si servicii in cazul organizatiilor publice. Si pentru ca in materie de telefonie românii exceleaza, era firesc sa ne intrebam cam cum mai stau lucrurile in relatia institutiilor bugetare cu acest domeniu intr-un an de criza. O relatie cu totul speciala, dupa cum veti vedea.

*In topul dependentilor de telefon: alesii neamului si finantistii*

Cum era de asteptat, cind vine vorba despre servicii, alesii neamului nu sint deloc zgirciti… cu ei insisi. Fie ca este vorba despre deplasari in strainatate, cazare sau telefonie, intregul confort trebuie asigurat, doar, vorba unor analisti media de ocazie, democratia costa. Asa se face ca, daca adunam valoarea contractelor mari ale Camerei Deputatilor cu operatorii de telefonie, ajungem la o suma ce depaseste cu mult jumatate de milion de lei noi, la care se adauga TVA. Insa, cu un singur contract, si acesta pentru servicii de telefonie fixa, Banca Nationala le ia fata deputatilor. Vorbim despre 323 160 de euro atribuiti prin negociere fara anunt de participare operatorului Romtelecom pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa si transmisie de date, adica peste 1.600.000 de lei, daca aplicam si TVA. Adaugati inca aproape 700.000 de lei la suma platita de BNR si veti afla cit cheltuie Ministerul Finantelor Publice cu telefonia fixa, conditiile de atribuire a acestui contract tinind cont doar in proportie de 15% de criteriul financiar (pretul cel mai mic), 85% din punctaj fiind rezervat performantei tehnice a furnizorului, in acest caz tot Romtelecom.
Cu „numai” 300 000 de lei (la care se adauga TVA), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se poate lauda ca s-a aliniat politicii de austeritate: AVAS a economisit in raport cu 2009 circa 17500 de lei, echivalentul unei prime onorabile pentru un bugetar care se respecta.

*Apeluri mai scumpe ca uraniul*

La o simpla strigare, mai sar niste sume mari de unde nici nu te astepti: vreo 350 000 (plus TVA) cheltuiti de Baza de Aprovizionare, Gospodarire si Reparatii pentru telefonia fixa furnizata de Orange sau aproape 420 000 de lei de la… Biroul Român de Metrologie Legala.
Nici in regiile si companiile de stat criza nu pare sa-si fi facut simtita prezenta. Daca pentru telefonia mobila RATB cheltuie mai putin de 15 000 de euro, ei, bine, isi ia revansa cind vine vorba despre achizitiile
de servicii de telefonie fixa: ­145 871 de euro plus TVA este valoarea contractului semnat cu Romtelecom. Totodata, pentru telefonie si transmisie de date, specialistii de la Compania Nationala a Uraniului S.A. platesc aproximativ 230 000 de euro (plus TVA).

*Servicii informatice pentru… sala de sport*

Cine s-ar fi asteptat ca printre campionii contractelor cu operatorii de servicii telefonice sa se afle… universitatile, in conditiile in care se vorbeste de ani de zile despre subfinantarea sistemului de invatamint? Universitatea Craiova, de exemplu, se poate lauda cu un contract de servicii de telefonie fixa in valoare de aproape 100 000 de euro (parafat la finele lunii aprilie), ceea ce, s-o recunoastem, nu-i putin lucru. Totusi, in materie de contracte cu operatorii de telefonie, nu oltenii conduc, ci moldovenii. Mai precis universitarii de la Medicina Veterinara din Iasi, care au semnat la sfirsitul anului trecut cu Romtelecom un contract pentru servicii informatice si conexe pentru caminele studentesti si… sala de sport (?!), pe scurt, internet si cablu TV, in valoare de nu mai putin de 500 000 de lei. La care se adauga, evident, TVA.

*Jurnalismul „subtire” cu cheltuiala se tine*

Se stie, raportul de activitate pe 2009 al Societatii Române de Televiziune a fost un adevarat dezastru in materie de cheltuieli. Contractele cu operatorii de telefonie au avut si ele contributia lor: 2.783.855 lei pentru o institutie-mamut, cu peste 3500 de angajati. Cu un personal sensibil mai mic, ceea ce se traduce in necesitati logistice mai reduse, Societatea de Radiodifuziune Româna reitereaza cumva performanta de anul trecut a colegilor de la SRTV: in urma unei licitatii deschise, a semnat la sfirsitul lui 2009 cu Orange un contract pe doi ani pentru servicii de telefonie mobila in valoare de 750.000 de euro. Nu ma pot abtine sa nu remarc ca la astfel de sume trecute la capitolul cheltuieli, multe dintre organizatiile media private ar fi ajuns rapid la faliment. Si nu doar pe timp de criza economica.

Radu Lilea

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
36 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger