AcasăOldHipertensiunea arteriala si riscurile ei

Hipertensiunea arteriala si riscurile ei

*rubrica ingrijita si conceputa de dr. Dana Jianu*

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o boala frecventa de care sufera 25% pina la 50% din populatia unei tari. Un rol important in HTA il au supraalimentatia, inactivitatea fizica si stressul.
De ce trebuie recunoscuta si tratata HTA?
Deoarece este:
• foarte frecventa
• deseori evolueaza tacut (fara semne si simptome) pentru timp indelungat cu consecinte grave asupra sanatatii
• are efecte majore asupra bugetului sanatatii la nivelul societatii si la nivel individual prin costurile medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii
• costurile sint si mai mari in cazul in care boala produce complicatii.
De ce are cineva hipertensiune?
In marea majoritate a cazurilor cauza exacta a bolii nu se cunoaste si ea se produce printr-un cumul de cauze favorizante. Cu siguranta in aparitia si progresia acesteia intervin consumul exagerat de alimente sarate, obezitatea (mai ales cea in care grasimea se distribuie in jurul taliei) si lipsa de activitate fizica. Prezenta bolii la unul sau la ambii parinti creste posibilitatea ca descendentii acestora sa dezvolte aceeasi problema de sanatate, boala putindu-se transmite de la parinti la copii. HTA poate apare dupa virsta de 40 de ani, desi conditiile favorizante exista din prima tinerete sau inca de la nastere (in cazul factorilor genetici). Boala poate fi si consecinta unor alte suferinte cum sint bolile cronice de rinichi, unele afectiuni ale glandelor endocrine (tiroida sau suprarenalele) sau unele boli congenitale. In ultimii ani se remarca o tendinta ingrijoratoare de aparitie a bolii hipertensive la virste din ce in ce mai tinere – datorita obezitatii, alimentatiei bogate in sare si grasimi (fara produse vegetale sau cu origine cerealiera) si a sedentarismului. HTA este agravata de factori de risc cardiovascular: diabetul zaharat, cresterea concentratiei de colesterol in singe si fumatul.
Care sint valorile tensionale normale?
Cunostintele medicale despre HTA se schimba si din acest motiv si limitele considerate „normale”
s-au schimbat. Azi se considera „normale” (ideale) valori tensionale din ce in ce mai mici cu rol in mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. Tensiunea arteriala (TA) ideala (cea care nu determina cresterea riscului de complicatii cardio-vasculare) este de sub 120/80mmHg, ceea ce este destul de rar intilnit la populatia de peste 40 de ani. Tensiunea arteriala se poate considera insa normala daca valorile sint mai mici de 140/90mmHg. In cazul pacientilor care au si diabet zaharat, tensiunea este normala sub 130/80mmHg. Nu este adevarat, in ciuda parerii impamintenite, ca pe masura ce imbatrinesti este normal sa creasca si tensiunea arteriala si ca daca ai 70-80 ani e „normal” sa ai tensiunea maxima 170/80mmHg! TA trebuie mentinuta in limitele de max. 140/90mmHg chiar daca pacientul inainteaza in virsta.
Complicatiile HTA
• ateroscleroza (o boala inflamatorie a arterelor cu depunere de grasimi, mai ales de colesterol, ce duce la ingustarea lor si la aparitia de cheaguri) ceea ce poate insemna: infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, gangrene ale membrelor inferioare.
• rupturi ale vaselor creierului si aparitia de hemoragii cu paralizii definitive si imobilizare la pat pe toata viata
• moarte subita.
Tratamentul hipertensiunii
Unii pacienti nu au nevoie sa ia medicamente daca:
• valorile tensionale initiale sint crescute usor si reusesc sa slabeasca, aducindu-si greutatea corporala la normal
• nu mai fumeaza
• maninca fara sare (sau cu sare foarte putina)
• incep sa faca miscare fizica zilnic.
In cazul HTA crescuta mult sau a prezentei diabetului zaharat, pe linga masurile mentionate mai sus, medicul trebuie sa prescrie medicamente. Principiul de tratament modern al hipertensiunii presupune administrarea de asocieri de medicamente in doze mici, mai curind decit medicamente unice in doze mari.
Din punctul de vedere al pacientului este importanta normalizarea eficace a valorilor tensionale. Din acest motiv tratamentul trebuie condus de catre medic si ajustat in functie de raspunsul la tratament al fiecarui pacient in parte pina se obtin valori normale ale tensiunii arteriale.

Conf. Dr. Serban Balanescu
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical Proestetica
Bucuresti, str. Tudor Stefan nr. 38-40
tel-fax 2305200/2317795
0722525965

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
41 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger