AcasăOldLa C.N. Loteria Româna s-a furat ca in codru. Nici un director...

La C.N. Loteria Româna s-a furat ca in codru. Nici un director nu a fost arestat

Loteria Româna a reprezentat pentru multi directorasi care s-au perindat pe acolo de-a lungul timpului o adevarata mana cereasca. Si nu pentru ca au jucat la Loto ci pentru ca au luat de buna zicala “Norocul ti-l faci cu mina ta”.

Asa cum am mai precizat, de 18 ani, la Compania Nationala Loteria Româna se fura ca in codru si, totusi, nimeni nu poate/ nu e in stare sa puna capat unuia dintre cele mai paguboase contracte din istoria statului român – cel cu grecii de la INTRACOM. Toate eforturile Ministerului Finantelor si ANAF par sa fie in zadar pentru ca, asa cum spun si cititorii nostri, “cine a furat pina acum, va avea grija sa fure in continuare”.
Caracatita cistigurilor/furt din buzunarele statului e atit de bine infipta incit – tot cititorii au cuvintul – “scrieti si acuzati, dar nimeni nu are interesul sa stopeze acest jaf”. Cei care au comentat pe www.ziarunational.com materialele “National” pe aceasta tema ne-au atras atentia ca unul dintre cei mai controversati directori ai Loteriei, Nicolae Cristea, e bine mersi.

*“Mogulul norocului” doarme linistit*

Supranumit “mogulul norocului”, Nicolae Cristea a condus Loteria Româna din 1993 pina in 2006. Un personaj extrem de controversat care a reusit sa se mentina in functie in ciuda numeroaselor scandaluri legate de modul in care si-a desfasurat activitatea, dar mai ales sub toate guvernarile. Desi in urma controlului efectuat, ANAF a trimis dosarul la DNA, Nicolae Cristea nu este decit un inculpat printre multi altii care dorm linistiti. Singurul lucru care i s-a intimplat lui Cristea a fost in 2008, cind a fost trimis in judecata alaturi de alte personaje notorii precum George Copos, Sorin Pantis, Camelia Voiculescu.
Desi acuzatiile sint grave – spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata etc – procesul se amina la infinit. De asemenea, statul a incercat sa recupereze de la Nicolae Cristea sumele pe care si le-a insusit necuvenit, dar e cale lunga pina cind va vedea cineva vreun leu de la fostul director. Procesul abia a trecut de instanta de fond. Deci, nu exista nici o decizie definitiva si executorie in aceasta privinta.
Cu alte cuvinte, e usor sa te imbogatesti, greu e sa dai inapoi. La fel se intimpla si cu cei sase directori executivi gasiti vinovati de ANAF pentru o parte din neregulile constatate. ANAF a propus un set de masuri ce ii vizau si pe cei sase directori executivi, insa acestia au ripostat contestind in instanta decizia inspectorilor fiscali.

*13 “bile negre” pentru Gheorghe Benea*

“National” va prezinta raportul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu privire la situatia actuala a Loteriei Române, masurile impuse de Ministerul Finantelor, dar mare parte din ele nerespectate nici de catre actuala conducere a Loteriei, cel putin asa arata ultimul raport – din 12 mai 2010 – al inspectorilor fiscali.

*Cu grecii se negociaza, dar degeaba*

In urma solicitarilor Directiei Generale de Control Financiar, Loteria Româna a trimis autoritatilor, periodic (in ultimii patru ani) o serie de informari privind stadiul aplicarii masurilor dispuse. Nu mai putin de 13 masuri obligatorii dispuse de autoritati nu au fost inca puse in aplicare de companie, iar actualul director al Loteriei, Gheorghe Benea, se face ca ploua. Doua dintre aceste masuri se refera direct la contractele pe care Loteria Româna le-a negociat cu Intracom/Intralot S.A. Grecia, iar termenul de implementare a fost aminat pina in luna octombrie a acestui an. Mai exact, este vorba despre renegocierea financiara a contractelor pe termen lung cu Intracom – Intralot S.A. pentru implementarea produselor loteristice Pariloto si Videoloterie, contracte extrem de paguboase pentru Loteria Româna si care au adus companiei pierderi financiare de aproximativ 220 milioane lei, in perioada 2003 – 2006. Renegocierea contractelor a esuat in doua rinduri. Prima data in iunie 2007, cind negocierile nu s-au finalizat, iar a doua oara in 25.09.2008, cind contractul a fost modificat doar partial. Abia in luna februarie 2010 s-a aprobat o noua comisie de negociere, iar in urma discutiilor Compania a obtinut un “grafic de implementare al solicitarilor, cu termen de finalizare octombrie 2010.”

*Compania se lupta pentru proprietatea apartamentelor ramase neatribuite*

Tot la capitolul “esecuri” in aplicarea masurilor Directiei de Control reapare pe tapet una dintre masurile raportate ca aplicate… Astfel, doua masuri care inca isi asteapta aplicarea se refera la trecerea in proprietatea Com­paniei si inregistrarea in contabilitate a unor apartamente ramase neatribuite sub forma de cistiguri, si anume blocul M65 din ansamblul de locuinte Marasesti – Nerva Traian. Pentru trecerea bunurilor in proprietate, Compania a dat in judecata S.C. Romcom International S.R.L.

*Prinde corbul, scoate-i ochii*

In ceea ce priveste o alta masura, respectiv recuperarea drepturilor banesti de care a beneficiat fostul director general (758.000 lei), compania a “inaintat o cerere de chemare in judecata a fostului sef al Loteriei, iar actiunea se afla pe rol. Loteria are de recuperat bani (drepturi banesti) si de la membrii Adunarii Generale a Actionarilor, membrii Consiliului de Administratie si cei ai Comisiei de Cenzori (suma se ridica la 665.000 de lei). Si in acest caz, Compania a dat in judecata membrii AGA, CA si Comisiei de Cenzori, iar actiunea se afla pe rol la Tribunalul Bucuresti. Alte doua masuri care isi asteapta inca rezolvarea (hotarire judecatoreasca) se refera la recuperarea unor sume de 85.500 lei de la S.C. Romcom International S.R.L si de 27.500 lei de la S.C. Visit SA.

*Licenta pentru jocuri care … nu se mai joaca*

Nu in ultimul rind, referitor la inlocuirea jocurilor loteristice care nu se mai practica si a licentelor de soft detinute (potrivit contractelor cu Intracom/Intralot S.A.), cu alte jocuri loteristice pentru care compania detine licenta (Joker, Bingo), Loteria Româna nu a facut prea mult. De fapt a facut ceva… a aprobat efectuarea unui studiu de piata “cu privire la oportunitatea introducerii pe piata a unor jocuri loteristice pentru care are licenta, dar care nu se mai practicau din… 2006.

*17 milioane de lozuri retrase de pe piata. Cine plateste?*

Comisia Directiei de Control Financiar a mai constatat pagubirea companiei Loteria Româna cu 646 mii lei (6,46 miliarde lei vechi), ca urmare a retragerii de pe piata, la data de 30 iunie 2006, a cantitatii de 17,9 milioane lozuri, din cauza neinscriptionarii acestora si in moneda denominata, conform prevederilor legale. Desi ANAF a dispus recuperarea acestor sume, actuala conducere a Loteriei inca nu a gasit o solutie.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
623 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger