AcasăOldMarea abureala a eliminarii comisionului de rambursare anticipata

Marea abureala a eliminarii comisionului de rambursare anticipata

Românii sint prostiti pe fata de sistemul bancar care, in aceste zile, incearca sa dea impresia clientilor ca a devenit din lup flamind o oaie demna de mila si numai buna de ajutat pe timp de criza financiara. Ati auzit ca s-a redus comisionul de rambursare anticipata a creditelor? Va bucurati? Credeti ca bancile dau dovada de “bunatate” aplicind aceasta masura? Daca da, ne permitem sa va intrebam din care motiv si sa va avertizam ca va inselati amarnic.

*Masura «da bine in presa»*

Treaba cu reducerea comisionului de rambursare anticipata nu este altceva decit o strategie de imagine care sa va dea impresia dumneavoastra, clientilor, ca bancile cu care lucrati au devenit mai permisive, mai “umane”. Dupa cum ne-a declarat si consultantul financiar Niels Schnecker, “da bine in presa”.
La modul concret, citi dintre cei care aveti credite, mai mici sau mai mari, va puteti permite acum, in toiul crizei si al lipsei de bani, sa returnati tot imprumutul luat de la banca? In mod cert, nu prea multi. “Ideea e ca daca veti gasi o suta de români care isi vor refinanta ipotecile de la o banca la alta, e mare lucru”, ne-a mai spus Schnecker. Reducerea comisionului de rambursare anticipata, o masura impusa de autoritati si pe care bancile au criticat-o imediat si au declarat-o “o povara” pentru sistemul bancar, este doar o stratagema prin care institutiile de creditare au reusit sa se autovictimizeze (probabil din nevoia acuta de crestere a increderii in sistemul bancar).
De fapt, lucrurile stau pe dos. Nu bancile vor pierde, pentru ca, nu-i asa, ele nu pierd niciodata. “De fapt, creditarea imobiliara se va scumpi prin cresterea costurilor de finantare pe care le vor suporta inclusiv clientii noi ai bancilor”, mai spune Niels Schnecker.
Analistul precizeaza ca masura reducerii comisionului este tardiva si ca o astfel de reglementare era buna cind România era la apogeul creditarii imobiliare. “Acum nu mai este cazul”, conchide Niels Schnecker.

*O noua taxa pentru banci… pardon, pentru clienti, de fapt*

Liderii Uniunii Europene au hotarit sa introduca o taxa la nivelul bancilor din statele membre, fondurile obtinute din aceasta contributie urmind sa fie folosite pentru viitoare operatiuni de salvare a bancilor aflate in criza.
Mai pe româneste, prin aceasta taxa bancile vor pune niste bani la saltea pentru vremuri grele, bani pe care ii vor putea folosi tot ele in caz de nevoie. Dar sa nu credeti ca bancile fac asta pe spinarea propriilor actionari. Nu! Se pare ca tot clientii vor fi cei care vor avea de suportat aceasta taxa, iar metoda este deja clasica: bancile vor transfera costul taxei la nivelul clientilor, prin scumpirea creditarii si prin micsorarea dobinzilor la depozite.

Radu Eftimie

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
41 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger