AcasăOldDe 18 ani, grecii fura cu nesimtire statul român. Loteria Româna nu...

De 18 ani, grecii fura cu nesimtire statul român. Loteria Româna nu se supara

*Din 1992 incoace, bugetul de stat este vaduvit de zeci de milioane de euro in favoarea companiei elene Intracom*

– Cine tine cu dintii de contractul pagubos dintre Loteria Româna si partenerii greci? – In loc sa opreasca jaful, directorul general al Companiei Nationale Loteria Româna, Gheorghe Benea, se lauda prin tirg ca este sustinut de premierul Emil Boc – “National” prezinta istoria celui mai mare jaf sau cum au pus grecii mina pe gaina cu oua de aur

Jaful care are loc de ani de zile la Compania Nationala Loteria Româna este departe de a fi stopat, cu toate eforturile statului român, in special cele ale Ministerului Finantelor. O companie care ar trebui sa aduca o multime de bani bugetului de stat, si sa salveze poate reducerea pensiilor, nu produce decit prejudicii imense dupa ce s-a batut palma cu grecii de la INTRACOM si acum nu mai scapam de ei. Contractele paguboase, extrem de paguboase, incheiate cu compania greceasca in 1992 au adus Loteria Româna in situatia de a fi, in 2010, una dintre cele mai gaunoase companii de stat.

*CA vrea, dar AGA nu doreste rezilierea contractului cu grecii*

Intr-un articol anterior va informam ca, in sfirsit, la insistentele Ministerului de Finante, Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Loteria Româna a luat pozitie si a cerut casei de avocatura care reprezinta interesele companiei românesti sa caute modalitatile optime de reziliere a contractelor cu grecii de la INTRACOM. Precizam ca Loteria Româna s-a grabit sa infirme informatiile aparute in “National”, afirmind ca “Referitor la informatiile prezentate in articolul publicat in cotidianul National in data de 14.06.2010, mentionam ca in sedinta Consiliului de Administratie al C.N. «Loteria Româna» S.A. nu s-a prezentat niciun material care sa vizeze rezilierea contractelor cu partenerii greci”. Cu toate acestea, incheierea de sedinta a CA, in posesia careia sintem, spune altceva. “Se va solicita un raport de la S.C.A. Ratiu&Ratiu in care sa se prezinte modalitatile concrete de reziliere ale contractelor cu partenerii greci, cu sanse de cistig si pierdere la instantele judecatoresti in cazul in care rezilierea este solicitata de Companie (…) precum si daca, din punct de vedere al valabilitatii, contractele au fost incheiate cu respectarea dispozitiilor legale”, se arata in hotarirea CA al Loteriei. La putin timp dupa decizia CA cu privire la rezilierea contractelor cu grecii, s-a intrunit Adunarea Generala a Actionarilor, for care pare ca nici nu a vrut sa auda de un astfel de demers. Din informatiile noastre, si in cadrul CA exista cel putin o persoana care nu doreste ruperea prieteniei cu grecii. De ce? Nu e greu de intuit: comisioane grase viziteaza buzunarelor unor persoane din conducerea Loteriei.

*Gheorghe Benea se lauda cu sustinerea lui Boc si inchide ochii la dezastrul din Loterie*

In continuare, ziarul “National” incearca sa readuca in discutia publica unul dintre cele mai mari jafuri din istoria statului român, prezentind opiniei publice continutul unor documente oficiale care arata ca in România sint bani, numai ca persoanele puse sa apere interesele bugetului de stat prefera sa produca pentru grecii de la INTRACOM. Iar milioanele de români care joaca la Loto ar trebui sa stie ca sumele fabuloase strinse din buzunarele lor nu ramin in România, ci ingroasa conturile companiei grecesti. Si pentru a se vedea cit de pagubos este contractul cu grecii, prezentam mai jos istoricul unui jaf perpetuat de toate conducerile Loteriei Române, incepind cu 1992 si terminind cu 2010, cu toate actele aditionale prin care s-au pompat bani cu gramada in firma grecilor. Desi situatia este foarte clara, statul român avind de pierdut continuu, nici actuala conducere a Loteriei Române nu se da de ceasul mortii sa intrerupa aceasta colaborare dezastruoasa. Mai mult, directorul general al Companiei Nationale Loteria Româna – clujeanul Gheorghe Benea este foarte relaxat, laudându-se in stinga si-n dreapta ca se bucura de sustinerea nemarginita a premierului Emil Boc. De asemenea, potrivit unor surse din interiorul institutiei pe care o conduce, Benea s-ar fi opus vehement ori de cite ori a venit vorba de rezilierea contractului cu grecii. Bucurindu-se de “sustinerea” lui Boc, Gheorghe Benea uita ca ANAF nu doarme si asteapta implementarea tuturor masurilor impuse in urma controlului realizat si care a scos la iveala deficiente majore in activitatea financiar-contabila si de control intern. In cazul neregulilor constatate de ANAF, dar si cu privire la masurile impuse si nerespectate de catre conducerea Loteriei, vom reveni intr-un material viitor.

*Istoria celui mai mare jaf sau cum au pus grecii mina pe gaina cu oua de aur*

La data de 26 iunie 1992, Regia Autonoma a Loteriilor si Pronosticurilor Sportive din România a incheiat in calitate de beneficiar un contract de Livrare si Prestari Servicii cu Intracom S.A. Companie greceasca, care in calitate de furnizor avea obligatia de a livra “Sistemul” pentru rularea simultana a 12 jocuri de tip Toto si Loto inclusiv Loto, Expres si Pronosport. Obiectul contractului includea un numar de 1500 de terminale inclusiv accesoriile necesare si software necesar operarii acestora ca si intretinerea, asistenta tehnica, scolarizarea personalului, instalarea, punerea in functiune si furnizarea de piese de schimb. Pretul contractului a fost de 1.500.000 de dolari in termen de 6 luni de la semnare. Suma de plata ramasa din suma contractuala totala in zece ani incepind cu 1 ianuarie 1994. Urmind ca 8,5% din incasarile totale produse de jocurile loteristice pe perioada primilor 5 ani si 8% din incasarile totale pe perioada ultimilor 5 ani.

*10 ani = 12 ani*

Durata contractului era de zece ani, dar avind in vedere faptul ca ratele de plata lunare incep sa curga abia din ianuarie 1994, contractul a fost incheiat de fapt pentru o perioada de 12 ani. Iar dreptul de proprietate asupra sistemului s-a transferat catre beneficiar proportional cu efectuarea platilor astfel: 20% dupa plata celor 1.500.000 de dolari si cite 8% in fiecare an din cei 10 in care se vor plati ratele. In urma analizelor, la contract s-au constatat urmatoarele valori: 4.350.000 dolari pentru terminale, 778.908 dolari pentru Centrul National de Colectare si Prelucrare a datelor, 143 962 dolari pentru operarea on-line, 133.950 pentru soft, 837.000 dolari pentru Aplicatiei si 7.935 pentru piese de schimb. In total 6.251.755 dolari. O anexa la contract reprezinta “valoarea orientativa a echipamentului si software-ului sistemului, cuprins in valoarea totala a contractului”. Ratele lunare estimate, respectiv 8,5% din incasari in primii 5 ani si 8% in ultimii 5 ani, incepind cu ianuarie 1994 sint estimate la 45.602,34 dolari pe luna in primii 5 ani si la aceeasi suma in ultimii 5, desi procentul este diferit. Esential este cit a platit de fapt Loteria in cei zece ani calculind din 1 ianuare 1994 pina in decembrie 2003? Sigur nu au fost doar 45.602,34 de dolari pe luna. Asa ar rezulta care este diferenta intre valoarea creditului acordat si garantat de stat, adica 6.251.775 dolari si suma restituita. Ar rezulta in acest fel si o rata a dobinzii care sigur este una foarte mare.

*Firme noi la orizont*

Mai mult, la data de 20.05.1993, partile modifica printr-un act aditional termenele de implementare si durata contractului devine de 11 ani si 6 luni. La data de 27. 09.1994 contractul se modifica din nou. Astfel cei 1.500.000 de dolari de la inceputul contractului se vor vira intr-un cont “escrow” deschis la BCR. In plus, furnizorul a produs la cererea beneficiarului si a livrat fara costuri suplimentare un nou software destinat jocului Loto 5/40. De asemenea, echipamentele necesare implementarii sistemului on-line se livreaza fara costuri suplimentare ca si 1000 de terminale noi. Livrarile urmau sa fie efectuate in termen de 8 luni de la semnarea actului aditional. Dar, la data de 3.11.1994 se incheie un alt act aditional in care se arata ca S.C.Intrarom S.A. La care detine participatii Furnizorul, companie româneasca cu sediul in Bucuresti, a intrat in contractul principal in calitate de Producator. Astfel, producatorul INTRAROM se obliga sa livreze direct beneficiarului cele 1000 de terminale noi produse si accesorii, in cadrul a trei livrari consecutive. Desi in actul aditional se vorbeste de trei livrari sint enumerate de fapt patru. Si chiar daca in mod explicit se arata ca livrarile se vor face fara niciun fel de plata suplimentara fata de contractul initial, de aceasta data, echipamentele au urmatoarele preturi: 1000 de terminale pentru 2.900.000 dolari, capsule de 100.000 de dolari si UPS de 67.000 de dolari. Totalul, 3.192.850 dolari.

*Urmeaza… un alt act aditional*

Ei bine, la data de 9.11.1995, Loteria Nationala incheie un alt act aditional la contractul de baza cu privire la sistemul on-line impreuna cu INTRACOM S.A, societate greaca si INTRAROM S.A, companie româneasca. Altfel spus, compania greaca primea la acea data procentele convenite prin contractul principal, iar compania româna primea sume suplimentare pentru sistemul on-line. Pretul total al sistemului software era in cadrul acestui act aditional de 411.322, 33 dolari, iar pentru extinderile si modificarile aplicatiei necesare operarii on-line a sistemului, suma de 3.650.000 de dolari. Reamintim ca in oferta de baza, in cadrul contractului initial softul costa 133.950 de dolari iar aplicatia on-line 837.000 dolari. Diferenta de pret fiind de 2.680.000 de dolari, aproape jumatate din garantia guvernamentala. Urmeaza un nou act aditional in decembrie 1996 cu cele doua companii – greaca si româna – prin care se stabileste “modernizarea si up-gradarea” tuturor celor 2555 de terminale livrate deja. Valoarea up-gradarii, doar 1.650.000 de dolari.

*Cum faci din 6.000.000 de dolari 20.000.000 de dolari*

In concluzie, toate actele aditionale incheiate la contractul principal au fost de natura sa creasca valoarea contractului initial de la 6.251.755 dolari la aproximativ 20.296.172,33 dolari. Urmeaza a se verifica valoarea exacta a platilor facute de catre Loterie catre Intracom si Intrarom in perioada ianuarie 1994-decembrie 2003 la care se adauga cei 1.500.000 dolari platiti in avans. O explicatie posibila a majorarii valorii contractului initial prin acte aditionale succesive ca si a introducerii in contractul initial a unei societati afiliate furnizorului initial, este aceea ca graficul de esalonare al platilor respective, Anexa XVI la contractul initial, care prevedea obligatia Loteriei de a achita 8,5% din incasarile totale din primii 5 ani, respective pina in decembrie 1998 si 8% pina in decembrie 2003 nu mai era sustinuta caci suma de 45.602, 34 dolari lunar estimata conform anexei XVIII era departe de a reprezenta procentele indicate. Surpriza, la data de 11.12.2003, partile au incheiat un alt act aditional avind ca obiect livrarea unui sistem de pariuri functionale on-line, durata fiind de 10 ani de la data semnarii. Rambursarea finantarii se face prin plata unui procent de 13% din incasarile totale pina la sfirsitul anului 3 de contract, 11,5% pina la sfirsitul anului 6 si 10,5% pina la sfirsitul anului zece. In prezent Loteria datoreaza lunar pina in 2013 urmatoarele sume in temeiul raporturilor juridice incheiate cu companiile grecesti: 7,5% din totalul produselor loteristice, 70% din incasarile brute ale terminalelor VLT inclusiv a celor care au intrat in proprietatea Loteriei si 10,5% din totalul incasarilor din pariuri.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger