AcasăOldIn dialog cu cititorii - Partea a II-a

In dialog cu cititorii – Partea a II-a

*Rubrica ingrijita si conceputa de dr. Dana Jianu*

(Continuare de saptamina trecuta)

2. Ne puteti da mai multe detalii despre vaginoplastie si alte operatii estetice genitale?
Vaginoplastia consta in modificarea vaginului cu ajutorul tehnicilor chirurgicale clasice sau cu ajutorul laserului CO2, in general in scopul rejuvenarii, scurtarii sau ingustarii. Frecvent se intimpla ca pe masura trecerii timpului vaginul sa se deformeze largindu-se si lungindu-se, mai cu seama dupa una sau mai multe nasteri pe cale naturala. Uneori, in afara de marirea dimensiunilor se produce si o slabire a structurilor musculare, cu producerea a ceea ce se numeste ruptura de perineu, insotite toate acestea de tulburari de dinamica sexuala si chiar de incontinenta urinara. Vaginoplastia se efectueaza de sine statatoare sau in cadrul unui ansamblu de interventii de rejuvenare genitala, alaturi de labioplastie (micsorarea labiilor mici), augmentarea punctului G sau epilare laser definitiva. In timpul vaginoplastiei chirurgul diseca structurile anatomice, reface si apropie structurile musculofasciale si rezeca excesul de mucoasa si parti moi, obtinindu-se in final un vagin mai scurt, mai ingust, mai suplu si mai neted. Vaginoplastia este efectuata in echipa cu chirurgi de chirurgie generala sau ginecologi.
3. Exista vreo explicatie psihologica pentru faptul ca cea mai mare parte a persoanelor apeleaza la serviciile unei clinici de chirurgie plastica sint de sex feminine?
Da, femeile sint cele mai preocupate de frumusete; ceilalti, societatea se asteapta ca „ele” sa fie frumoase; frumusetea femeii este stimulata pe toate canalele mediatice; ele au curajul necesar de a se supune interventiilor estetice. Iata numai citeva din motive…
4. Ati raspuns intotdeauna pozitiv solicitarilor pacientilor chiar daca au fost exagerate? Ati fost pusa in postura de a refuza un pacient? Care au fost cele mai spectaculoase cazuri cu care v-ati confruntat?
Nu am dat curs cererilor fanteziste sau care sfidau bunul simt, morala si puteau periclita sanatatea; prin urmare, am si refuzat unii pacienti.
Cele mai spectaculoase cazuri sint pacientii cu probleme mai putin obisnuite sau cu operatii nereusite care vin pentru corectii. As enumera aici transformarile radicale care se produc dupa mari reductii de sin (cite un kilogram de fiecare sin) sau implante mamare pe torace absolut plat, reductia unui nas foarte mare, corectii de urechi foarte clapauge, malformatii congenitale la buze si nas, reconstructii dupa cancerul mamar, si bineinteles, corectii dupa operatiile altor colegi din tara sau strainatate (nu discutam aici de ce s-au produs, in toata lumea exista statistic si o rata de operatii mai putin reusite). Operatiile pe care le-am enumerat au „o miza” foarte mare pentru ca pacientii acestia sint foarte complexati si traumatizati psihologic asteptind enorm de la actul chirurgical reparator. In acest caz, responsabilitatea chirurgului si a intregii echipe este cu atit mai mare; de asemenea, un rezultat bun in aceste conditii aduce satisfactii enorme, viata pacientului schimbindu-se spectaculos!
5. Faptul ca sinteti femeie va ajuta sa intelegeti mai bine structura psihica si dorintele de infrumusetare ale pacientilor dvs.?
Cu siguranta! Cred ca faptul ca sint femeie este deosebit de profitabil din punct de vedere profesional, atit pentru mine cit si pentru pacientele mele. Nimeni (niciun barbat) nu poate intelege mai bine problematica unei femei decit o alta femeie, deoarece noi stim care sint caracteristicele noastre anatomice si resorturile intime psiho-emotionale legate de modificarile somatice. Virstele femeii, evenimentele fiziologice prin care trece si care lasa urme pe chipul si trupul ei sint mult mai bine intelese si corectate de o alta femeie! Marirea de sini – spre exemplu – in care ne dorim frumusete, dar nu „poveri” si nici transformarea noastra in „obiecte sexuale”.
6. Credeti in viitorul medicinei private din România in detrimentul celei de stat?
Peste tot in lume, medicina privata are o pondere importanta in comparatie cu cea de stat. Este un business profitabil pe termen lung, care intereseaza totdeauna membrii unei societati. In România insa nu vad sectorul privat mai mare decit cel de stat in urmatorii 20 de ani, cu toate ca sectorul de stat nu se gospodareste deloc bine si se afla in criza.
7. Sint cazuri in care o operatie estetica nu vindeca doar o cicatrice sau corecteaza un anumit defect, ci vindeca un complex. Este acesta unul din scopurile nobile ale chirurgiei estetice?
Cu siguranta! Chirurgia estetica poate schimba destine, cu conditia sa fie facuta bine – avind la baza pregatirea continua, temeinica a chirurgului, simtul si talentul lui artistic si nu in ultimul rind maxima lui responsabilitate!
8. a) Daca ar fi sa aruncati o privire asupra muncii dumneavostra, cum ati evalua-o?
Sustinuta, constanta, perseverenta, cu sacrificii, dar si satisfactii, totdeauna provocatoare, creativa, responsabila, niciodata plictisitoare, cu drag si respect fata de om si de tesuturile sale, creatie divina.
b) Daca ar fi sa aruncati o privire printre amintirile familiale, pe care va sprijiniti atunci cind va este greu?
Sotul, fiul, mama, tata si Dumnezeu – mai ales.

Asteptam mereu intrebarile dumneavoastra pe adresa cunoscuta.
Ne va face placere sa va raspundem!

Dr. Dana Jianu,
Medic primar chirurgie plastica-estetica
Centrul Medical Proestetica
Bucuresti, str. Tudor Stefan nr. 38-40
tel-fax 2305200/2317795
0722525965

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger