AcasăOldIncepe verificarea firmelor care contesta licitatiile publice

Incepe verificarea firmelor care contesta licitatiile publice

Autoritatile au anuntat, ieri, ca vor incepe o serie de verificari la companiile care abuzeaza de contestatii la procedurile de achizitii publice, pentru a limita acest “sport national”.

Contestarea licitatiilor publice de catre firmele care ­pierd contractele nu se face in România in virtutea invocarii unor nereguli clare in desfasurarea procesului de atribuire. De ce avem insa un numar incredibil de contestatii la licitatiile organizate de stat?
“Practic, este vorba despre un santaj. Astfel de companii introduc contestatii in mod abuziv tocmai pentru a santaja cistigatorul si eventual a-i solicita o parte din valoarea contractului. Stim ca exista acest abuz si incercam sa reglementam aceasta piata”, a declarat, ieri, Cristina Traila, presedintele ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice).
In acelasi timp, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca institutia pe care o conduce va verifica si ea posibilele intelegeri intre firmele participante la licitatii.
“Pe noi ne intereseaza mai putin relatia cu administratia, dar sigur le putem face si noi ceva. Trebuie verificat: sint firme independente sau «alta Marie cu aceeasi palarie»? De asemenea, daca nu cumva exista intelegeri intre ele. Desigur, in faza urmatoare vom trece si la analiza caietelor de sarcini pentru a descoperi daca nu cumva exista clauze care sa elimine anumiti competitori”, a spus Chiritoiu.

Potrivit presedintelui CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor), Bogdan Lehel, din circa 150.000 de proceduri de atribuire lansate anual, circa 10.000 sint contestate si in circa 3.500 de cazuri Consiliul dispune ca procedurile sa fie remediate sau chiar anulate.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
31 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger