AcasăOldOrorile mineriadei, expuse in subteran

Ororile mineriadei, expuse in subteran

Readusa la viata o data pe an – si asta cu indiferenta specifica uitarii plus reticenta nascuta din vinovatie – mineriada din 13-15 iunie 1990 se impune acum ochilor trecatorilor prin Pasajul Universitatii. Nu permanent, ci doar pentru doua saptamini, durata expozitiei organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc si Fundatia Konrad Adenauer.

Imaginile de cosmar care acum 20 de ani au zguduit o lume intreaga s-au sters din memoria noastra. Proces biologic firesc, dar condamnabil in ochii sutelor de victime batute, arestate, jefuite sau doar umilite in timpul mineriadei din iunie ’90. In analele autoritatilor, oribilele evenimente s-au soldat cu 6 morti. Nimeni nu mai vorbeste insa despre cei arestati in zorii zilei de 13 iunie si tinuti luni de zile inchisi in unitatile militare de la Baneasa si Magurele. Studenti, profesori, romi, simpli trecatori – nimeni nu a scapat atunci de furia minerilor stirniti, dupa cum a reiesit ulterior, de multe personaje straine tagmei, dar niciodata identificate si trase la raspundere.
Dreptatea si adevarul ramin in continuare notiuni straine victimelor mineriadei din ‘90. Pentru ei, fotomontajele expuse in aceste zile in Pasajul Universitatii nu reprezinta doar o expozitie, ci reintilnirea cu un moment de adevarata teroare din viata lor.

*Un trecut hidos, readus la viata*

Expozitia nu are pretentia ca releva tot ce s-a petrecut in acele zile de trista amintire. Reuseste sa surprinda insa momente de violenta descalificante pentru orice fiinta umana, socind si ochii privitorilor de astazi, nu numai a celor de ieri. Sirul pozelor cu oameni tiriti pe asfalt sau loviti cu salbaticie, cu turme de bipezi inarmate cu bite si rangi, este intrerupt de fotografii surprinse in timpul revolutiei din ’89, in care oameni si copii zimbesc eliberati, ocrotiti de steaguri gaurite. Chiar si cu aceste mici pauze, privitorii sint socati de agresivitatea emanata de imaginile mineriadei.

*Lozinci vechi servite acum cu dulceata*

In timp ce mineriada era expusa sub nivelul solului, aproximativ 100 de membri ai asociatiilor “21 Decembrie 1989” si “Noii Golani” au protestat la lumina soarelui fata de bagarea singeroaselor evenimente sub pres timp de 20 de ani. In mod traditional, principalul vinovat este considerat a fi tot Ion Iliescu, motiv pentru care marsul de protest inceput in fata Hotelului Intercontinental s-a sfirsit la poarta fostului sef de stat, pe strada Jean Monnet. Aici, grupul de manifestanti – dintre care 20 impodobiti cu cravate rosii de pionier, au lasat la usa lui Iliescu citeva ghivece cu panselute (florile plantate, in 1990, de mineri in fata Teatrului National, dupa “curatirea” Pietei Universitatii), un dosar plin cu documente despre mineriada si … un borcan de dulceata “pentru doamna Nina Iliescu, in semn de pretuire”. Aflata in cartierul privilegiat al Bucurestiului, strada Jean Monnet a rasunat, ieri, de scandari total neobisnuite zonei: “Iliescu judecat pentru singele varsat”, “Iliescu la puscarie”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger