AcasăOldS-a oprit jaful de la Loteria Româna. Grecii de la Intracom, trimisi...

S-a oprit jaful de la Loteria Româna. Grecii de la Intracom, trimisi acasa

*Dupa 18 ani de contracte paguboase, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pune capat celui mai mare prejudiciu de la bugetul de stat*

Saptamina trecuta, Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Loteria Româna a decis sa puna capat relatiei contractuale paguboase pe care o are cu companiile grecesti INTRACOM S.A. si INTRALOT S.A pe de o parte, in calitate de Creditor si LOTROM S.A companie româneasca in calitate de Furnizor in baza Contractului incheiat la data de 01.09.2003 avind ca obiect operarea sistemului Video-Loterie. Astfel, Ministerul Finantelor (prin ministrul Sebastian Vladescu) si CA al Loteriei Române au realizat ce n-a reusit nici un guvern post-decembrist: au oprit jaful de la Loterie.
18 ani de contracte paguboase pentru statul român. Nimeni n-a ridicat un deget Consiliul de Administratie a solicitat pentru prima oara in ultimii 18 ani de cind are raporturi contractuale cu companiile grecesti sa solicite propriilor avocati, Casa de Avocatura Ratiu&Asociatii, intreprinderea demersurilor necesare pentru rezilierea/constatarea nulitatii contractului. Precizam ca in temeiul acestui contract Loteria Nationala a platit incepind cu anul 2003 companiilor grecesti afiliate cu cea româna un procent ce a variat intre 80% si 70% din totalul incasarilor brute rezultate din exploatarea jocurilor de tip VLT. Numai in luna martie a acestui an acest procent cuvenit “partenerilor” Loteriei a fost de 9.954.843,56 lei adica aproximativ 2,5 milioane euro. La un calcul simplu rezulta ca pina in luna decembrie a anului 2013 cind contractul mai era valabil Compania Nationala Loteria Româna ar fi trebuit sa mai plateasca inca aproximativ 110 milioane euro.

*Paguba de 46 milioane euro la buget in doar trei ani*

In urma unui control efectuat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu privire la rezultatele financiare ale acestui contract, control ce a vizat perioada 2003-2006, s-a constatat ca acesta generase o paguba la bugetul de stat de 46 milioane euro.

*Grecii au folosit locatiile Loteriei, dar n-au platit taxe*

Jocurile de tip video-loterie nu au fost reglementate distinct in legislatie pina in anul 2009 cind odata cu aparitia OG 77/2009 acest tip de joc s-a definit distinct de slot machines prin aceea ca desi terminalele de joc sint identice, video-loteria esta data prin lege ca monopol al Companiei Nationale Loteria Româna, putind fi operata numai in sistem de conectare online. Altfel spus, in perioada 2003-2009, vreme de 6 ani, companiile grecesti si afiliate au exploatat in locatiile Loteriei Nationale jocuri de tip „slot machines” fara a achita nicio suma de bani la Ministerul Finantelor ca taxa de autorizare a acestor mijloace de joc, asa cum procedau toti ceilalti operatori autorizati din piata.

*Directorul general al Loteriei, Gheorghe Benea, s-a abtinut de la vot*

Unicul actionar al Companiei Nationale Loteria Româna este Statul Român reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, care a suportat nemijlocit pierderile cauzate de neplata acestor taxe vreme de 6 ani. Actualul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a pus piciorul in prag si a cerut rezilierea contractelor paguboase pentru statul român. Decizia Consiliului de Administratie de a solicita avocatilor rezilierea contractelor cu grecii, mai ales in conditiile de criza financiara de azi, pare ca n-a fost pe placul directorului general al Companiei Nationale Loteria Româna, Gheorghe Benea, originar din Cluj si un apropiat al premierului Emil Boc. Acesta s-a abtinut de la a vota adoptarea acestei decizii, pentru motive pe care numai domnia sa le cunoaste, ceilalti 4 membri ai Consiliului de Administratie res­pectiv Diana Oana Antofie, Marius Simion Gaga, Florin-Mihail Nan si Dragos Rusu, reprezentanti ai Ministerului de Interne, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare si-au mentinut decizia de a solicita avocatilor rezilierea contractului.

*Clauze care incalca legislatia concurentei*

Clauzele contractului sint unele vadit defavorabile Companiei Nationale Loteria Româna pornind de la aceea ca numai companiile grecesti si cea afiliata româna au dreptul de a rezilia contractul, dar Compania Nationala nu o poate face decit cu plata unor despagubiri uriase, continuind cu o obligatie de exclusivitate a operarii sistemului de joc video-loterie care incalca flagrant legislatia concurentei si 2 articole din Tratatul de aderare la C.E. respectiv art. 81 si 82 din tratat, si pina la aceea ca nu este prevazuta nicio modalitate obiectiva prin care dupa ce Loteria plateste vreme de 10 ani 80% din incasari dobindeste proprietatea asupra echipamentelor ce vor fi fost deja uzate moral.
Nu exista in contract o valoare totala a prestatiei companiei grecesti si a celei române afiliate caci Loteria Nationala este obligata sa considere drept corecte evaluarile privind volumul exact al echipamentelor necesare, astfel incit este obligata sa accepte toate livrarile vreme de 10 ani, fara limita de valoare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger