AcasăOldAlba-Neagra cu economia României

Alba-Neagra cu economia României

*Cade sau nu cade (motiunea), dati-mi un raspuns!*

Faimoasa motiune de cenzura, intoarsa de toti pe toate fetele, va fi dezbatuta miine in Parlament. Ce se va intimpla cu economia României in caz ca motiunea trece sau in caz ca pica? Parerile sint impartite. Pe de o parte avem tabara care spune ca motiunea nu are nici o sansa sa treaca si ca masurile luate de autoritati sint bune.

De cealalta parte, sustinatorii motiunii spun ca exista si alte masuri care pot fi luate in afara de scaderea salariilor si pensiilor si ca, daca vor avea cistig de cauza, vor demonstra ca acest lucru este posibil.

*Ne intoarcem de unde am plecat*

Daca sustinatorii motiunii vor avea cistig de cauza, practic, economia României se intoarce in situatia dinaintea alegerilor din 2009, cind, din cauza instabilitatii politice, generata de campania electorala, economia se afla in pragul colapsului cvasigeneral. Astfel, daca motiunea trece, instabilitatea politica ar face ca investitorii straini dar si institutiile financiare internationale sa-si piarda de tot increderea in economia româneasca. Si de aici deprecierea leului, cresterea puternica a inflatiei, scumpirea creditarii pe pietele internationale iar falimentul de tara ar fi mai aproape ca oricind. In plus, adoptarea motiunii ar insemna si stoparea masurilor propuse de guvernanti respectiv scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% dar si intreruperea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International. Si este greu de crezut ca viitorul guvern va mai putea lua vreun ban de la FMI. Si, lipsit de banii FMI, guvernul ar trebui sa apeleze la imprumuturi scumpe, ceea ce ar duce la cresterea si mai accentuata a datoriei publice. Mai mult decit atit, deficitul bugetar de 6,8% convenit cu FMI va sari probabil peste 10%, ceea ce ar fi catastrofal pentru o economie si asa fragila si instabila.

*Reducerea consumului*

In cazul in care motiunea nu va trece si lucrurile vor merge pe drumul stabilit de actualii guvernanti, scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor ar insemna reducerea consumului. Analistii sint de parere ca aceasta reducere s-ar traduce prin scaderea cresterii economice cu aproximativ 2% din PIB. Tot in cazul respingerii motiunii România va primi transa de la FMI, dar chiar si asa bugetul mai are nevoie de inca opt miliarde de euro pentru cheltuielile bugetare.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
28 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger