AcasăOldDe ce nu poate BNR-ul sa dea bani pentru buget

De ce nu poate BNR-ul sa dea bani pentru buget

In ultima perioada, o serie de “voci” din atit de aglomeratul peisaj al analistilor buni la toate, au inceput sa condamne “politica” BNR care nu “da drumul” banilor din “rezerva”, pentru a acoperi plata salariilor si pensiilor. Chiar, de ce tine BNR-ul atita “banet” in rezerva valutara (vorbim despre peste 30 de miliarde de euro) fara sa dea un “leu” pentru gaurile din buget? Foarte simplu: pentru ca nu poate, si pentru ca diminuarea semnificativa a rezervelor despre care “pareristii” vorbesc cu inversunare ar fi echivalentul falimentului României.

Banca Nationala a României (BNR) nu poate finanta direct deficitul bugetar din banii de la Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care, la nivel european, bancile centrale nu pot face acest lucru, declara prin august 2009, seful misiunii FMI in România, Jeffrey Franks.
Este drept, insa, ca Guvernul a solicitat, tot in august trecut, ca o parte din a doua transa a acordului de imprumut acordat de FMI sa fie utilizata pentru finantarea deficitului bugetar si sa nu mai fie directionata catre BNR pentru sustinerea politicilor monetare, ceea ce s-a si intimplat. Banii au mers catre salarii si pensii, iar dupa ce s-au “evaporat” (in consum, practic), iar bugetul a ajuns la fundul sacului, Guvernul a anuntat masurile de austeritate pe care le stim cu totii. Precizam ca acceptul primit de la FMI de a folosi partial banii din imprumut pentru finantarea bugetului a fost o premiera mondiala si ca Fondul nu va mai folosi aceeasi “schema” a doua oara, cel putin nu cu România.
In contextul in care “criza” s-a accentuat in România si in conditiile in care BNR-ul “sta” pe o gramada de bani, au aparut si personaje care cearta banca centrala ca nu sustine pensiile si salariile bugetarilor prin varsarea unor bani in bugetul auster.
Legal, BNR-ul nu are voie sa faca acest lucru, iar rezervele de care se tot aminteste pe la talk-show-uri sint intangibile. Ele pot fi folosite de banca centrala doar in citeva cazuri de forta majora!
Ilie Serbanescu, analist economic: “A baga in aceeasi oala bugetul de stat si rezervele BNR este o prostie. Banii din Banca Nationala sint colectati exclusiv pentru apararea exigibilitatii externe. Este vorba de apararea leului si de salvarea financiara a tarii in caz de razboi sau faliment de stat. Daca cineva se atinge de acesti bani din rezerva BNR, România da faliment”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger