AcasăOldMarii producatori de tigarete, contrabandisti ordinari?

Marii producatori de tigarete, contrabandisti ordinari?

Ministerul de Interne e multumit de lupta sa impotriva contrabandei cu tigari. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca numai in perioada 7 mai – 6 iunie, 21.000 de politisti si jandarmi au fost angajati in 11.000 de actiuni in toate zonele tarii confiscind 46 de milioane de tigari.

De remarcat ca din totalul tigarilor confiscate, potrivit ministrului de Interne, 44 de milioane de tigarete au fost fabricate in strainatate. Iar cele mai multe tigari au fost confiscate la granita cu Ucraina si Bulgaria. Toate par bune si frumoase…

*O ipoteza dureroasa*

In România, cei mai mari producatori de tigarete sint in numar de trei: Philip Morris Romania (PM), British American Tobacco (BAT) România si Jappan Tobacco International (JTI) Romania. Interesant este faptul ca directorii din Romania de la PM si BAT sint de fapt directori regionali pe România si/sau Bulgaria si Ucraina. Adica au sub control si piata româneasca dar si pietele din tarile vecine. Iar profiturile raportate de cele doua companii sint facute la comun, adica raporteaza companiilor-mama bilanturi consolidate pe România, Ucraina si Bulgaria. Oare domnul ministru Blaga stie acest lucru? Sa fie vreo legatura intre contrabanda “mamut” de la granitele celor doua tari cu România si respectivii directori? Un lucru este cert. Subordonatii domnului Blaga stiu foarte bine ca fiecare tigara si pachet de tigari are elemente de identificare. Adica se stie exact unde a fost fabricata tigareta res­pectiva si distribuitorul care a preluat-o spre distributie. Or, in momentul in care confisti un tir plin cu tigari identificate ca fiind produse, sa spunem la fabrica Philip Morris din Ucraina, nu ar trebui sa se aprinda un neuron, ceva? Si este foarte probabil ca daca politistii români ar merge pe urma distribuitorilor primari care transporta marfa din Ucraina spre România iar apoi spre clientii acestora, ar avea mari surprize.

*Directorii companiilor de tigari au profitul legal garantat prin mecanismul contrabandei*

Mecanismul profitului pentru marii producatori de tigarete cu produse de contrabanda este simplu. In România, pretul unui pachet de tigarete este compus, de exemplu, din pretul de productie – 30 de lei, plus accizele – 70 de lei, egal pretul de magazin – 100 de lei. In Ucraina de exemplu, avem pretul de productie 10 lei plus acciza 60 de lei, egal 70 de lei. Si, se pare, ca din motiv de acciza mai mica, si costuri de productie mai mici marii producatori prefera sa aduca tigarile accizate din Ucraina sau Bulgaria si sa le vinda pe sub mina in România. Fie “legal” in magazine (la intelegere cu buticarii) fie, din anumite depozite sint distribuite mai apoi prin piete sau la colt de strada. Asadar, ce concluzie sa tragem de aici? Ca Philip Morris si British American Tobacco fac contrabanda? Un scenariu demn de Teoria Conspiratei. Atentie, in rezultatele consolidate pentru România, Ucraina sau Bulgaria, directorii de la cele doua companii mentionate au profit. Chiar daca tigarile sint produse in Ucraina si vindute in România, profitul e garantat.

*Domnule Blaga, de ce nu vedeti contrabanda legala de 100 milioane de euro? Va explicam noi mecanismul*

Contrabanda legala (mascata) se face astfel. Compania PM Manufacturing produce tigari cu 30 de lei pretul de fabricatie per pachet la care se adauga o acciza de 70 de lei (deci pretul de vinzare este de 100 lei). Toate bune si frumoase. Doar ca acelasi PM Manufacturing vinde cit se poate de legal companiei PM Trading acelasi pachet de tigari cu 110 lei, care da drumul tigarilor in comert (atentie, PM Manufacturing plateste o acciza de doar 70 de lei).
Cu alte cuvinte, printr-o smecherie fiscala, PM plateste o acciza veche la un pret nou, de vinzare, avind un cistig per pachet de 10 lei vechi. Nu este nimic ilegal aici, doar ca, daca in textul de lege ar exista o reglementare care sa sune “nu se permite vinzarea la preturi noi cu accize vechi”, domnul Blaga nu ar mai cauta contrabandisti prin toate padurile patriei. Pentru ca, exista voci potrivit carora prin aceasta manevra de vinzare a stocurilor de tigari dintr-o firma in alta companiile românesti de tigarete si-ar rotunji veniturile cu aproximativ 100 de milioane de euro anual. Ceea ce reprezinta contrabanda oficiala.

*Pachetele albe, moartea industriei*

Recent, in Australia a fost adoptata o directiva a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) potrivit careia toate pachetele de tigari vor avea culoarea alba si pe care va fi scris cu negru numele producatorului. Iar producatorii de tigari numai cind aud ca aceasta masura ar putea fi aplicata si in tarile UE (in Marea Britanie e ca si adoptata) ii apuca panica. Pentru ca, practic, uniformizarea designului pachetelor de tigari ar da o lovitura de moarte industriei tutunului. Firmele producatoare de tigari fac presiuni puternice prin Ministerul Sanatatii din România si prin Parlamentul European pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa amine cit mai mult reglementarea stricta de introducere a pachetelor albe.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger