AcasăOldLiderul de sindicat, bufonul care face misto de pinguin

Liderul de sindicat, bufonul care face misto de pinguin

Afaceri banoase “la secret”, interese personale, multa ipocrizie, demagogie si “tone” de cinism fata de oameni. Nu, nu vorbim despre politicieni, asa cum probabil credeti, ci despre “discipolii” acestora, liderii de sindicat. Gresim, oare? Nu, si puteti sa va dati seama de acest lucru uitindu-va la metamorfoza spectaculoasa a multor indivizi, care din lideri sindicali au ajuns politicieni. Si nu le merge deloc rau, cum nu le-a mers rau nici inainte de a sari in barca politicului. Cei care au ramas de “partea” oamenilor, sindicalistii pe care ii vedeti la televizor zi de zi, nu fac altceva decit sa mimeze lupta impotriva guvernului, dar mimeaza din ce in ce mai prost si mai neinspirat, si au inceput sa vada cu ochii lor ca oamenii pe care ii reprezinta au inceput sa le intoarca spatele. Cum s-a ajuns la acest simulacru de miscare sindicala in România?

*Imbracati populist si disperati la televizor*

Pe la sfirsitul anilor ’90 umbla vorba pe la un miting organizat de Blocul National Sindical ca vicepresedintele confederatiei, Matei Bratianu (actualmente deputat PSD de Constanta), a venit la protest cu masina sa personala, un “jeep”, pe care l-a parcat, insa, la citeva strazi distanta de multimea de oameni adunati in fata cladirii Guvernului si a mers pe jos spre locul de protest. E doar un exemplu de “transparenta” sindicalista. Dar, pornind de la o astfel de “birfa” pomenita chiar de membrii de sindicat va puteti face o idee despre cum s-a ajuns in situatia ca azi, omul de rind sa nu mai acorde incredere unor lideri pe care ii considera “patati”. Iar daca va ginditi ca liderii de sindicat sint “sarmani” pentru ca la televizor apar imbracati populist si uneori va dau impresia ca si-au luat hainele de la second-hand, va inselati, atit timp cit ei refuza sa vorbeasca despre averile pe care le au.

*Ce ati facut cu patrimoniul?*

Prin februarie, anul acesta, se propunea modificarea Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ca si liderii de sindicat sa fie obligati sa-si publice declaratiile de avere si de interese. Propunerea a aprins imediat discursul de lemn al liderilor de sindicat care au declarat ca se propune “o forma de politie politica”, ce ar duce la “o incalcare a libertatilor sindicale”. Reactia de mai sus ii apartine lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Daca tot se considera atit de imaculati liderii de sindicat, nu intelegem deloc de ce resping o astfel de propunere, care daca s-ar aplica le-ar confirma statutul de “oameni cinstiti” si le-ar aduce si cel mai bun (si mai ieftin) capital de incredere din partea oamenilor. Sa nu uitam faptul ca asupra majoritatii liderilor de sindicat a planat aproape permanent suspiciunea ca au facut bani si averi din patrimoniul sindical UGSR, pe care cele patru confederatii din România (CNSLR-Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR) il gestioneaza. Administrarea bunurilor fostei UGSR s-a facut prin infiintarea mai multor societati (SindRomânia – pentru biletele de odihna si tratament in bazele sindicatelor, Transind – pentru parcul auto UGSR si Romsind – activitati de comert, altele administrind casele de cultura ale sindicatelor, casele de odihna si tratament, asociatiile sportive etc. Trebuie spus ca in anul 1990, patrimoniul fostei UGSR se ridica la aproximativ 4,5 miliarde lei, doua milioane de dolari SUA si mijloace fixe (statiuni de odihna si tratament ale UGSR, cluburi, asociatii sportive). Potrivit unor surse din lumea sindicala, trei ani mai târziu (1993), casele de cultura aveau deja un deficit de aproape 70 de milioane lei, iar fondurile scazusera, de la patru miliarde de lei in luna decembrie 1990, la 2,5 miliarde de lei la finele lui 1993. Mai trebuie spus si ca o parte din patrimoniul UGSR a fost privatizat iar liderii sindicali au fost suspectati ca au fost implicati, prin diferite firme, in aceasta actiune. Alte voci sustin ca averi s-au facut si din contracte de inchiriere intre firmele sindicalistilor si patrimoniul UGSR. Ce a rezultat? O clientela sindicala, pe modelul celei politice pe care liderii o tot acuza.

*Toti vor sa ajunga ca Mitrea*

Ce justifica, pina la urma, existenta sindicatelor? Protejarea intereselor membrilor de sindicat? Nu, nici pe departe, pentru ca pina acum, de 20 de ani, n-am vazut vreo mare victorie a sindicatelor in negocierile cu guvernul (oricare ar fi fost el). Si atunci? Lucrurile sint cit se poate de simple. Sindicalismul tipic românesc pare nascocit pentru a servi ca trambulina spre politic, sau in cazul in care nu e “loc” de asa ceva, pentru a servi ca loc caldut pentru afaceri care fac averi frumusele. Cit despre trambulina politica …iata doar citeva exemple de nume care s-au folosit de sindicalism pentru a ajunge in diferite partide: Marian Sirbu, Miron Mitrea, Victor Ciorbea, Matei Bratianu, Valentin Mocanu. Lista poate continua… Toti liderii care azi se dau de ceasul mortii in diverse emisiuni nu-si doresc decit sa ajunga ca Mitrea. l

*Sindicatul de la metrou – bani din spatii inchiriate*

Si apropo de greva de la metrou de zilele trecute. Sindicatul de la Metrorex poate fi un exemplu simplu de cum sa faci bani din activitate sindicala. V-ati intrebat vreodata citi bani ies din inchirierea spatiilor de la metrou? De exemplu, sindicatul Metrorex inchiriaza unor firme private spatii publicitare, chioscuri de presa, magazinase cu produse alimentare (patiserii, covrigarii etc). La rindul lor, multe firme private subinchiriaza si uite asa se face banul si comisioanele curg. La cine ajunge comisionul?

*Miting cu dans si voie buna*

Mitingurile organizate de marile confederatii din România in ultima perioada, care s-au lasat cu circ in adevaratul sens al cuvintului, demonstreaza ca liderul de sindicat a ajuns bufonul perfect, care daca nu poate sa “danseze” in politic, o face pe strada, in fata Guvernului (vezi dansul pinguinului). Circul impus de liderii de sindicat nu are viata lunga iar asta se vede in refuzul direct al oamenilor de a mai face greva sau a veni la miting. Pentru ca oamenii au realizat ca si cu greva si fara greva, statul tot le va taia 25% din venituri…
Fara sa-si dea seama, prin transformarea miscarii sindicale din România intr-un simulacru, liderii de sindicat nu fac altceva decit sa transfere capital de incredere guvernului si sa gireze, alaturi de politicieni, masurile sociale dure, luate de Executiv.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger