AcasăOldStrategia de iesire din criza - o varza uriasa

Strategia de iesire din criza – o varza uriasa

Criza trece… Ba nu, se agraveaza… Europa a iesit din recesiune… As, Europa risca sa intre intr-o recesiune si mai adinca. In România, bugetarii sint revoltati de masurile de austeritate luate de autoritati. La fel si bugetarii din tarile UE. Analisti sau economisti de Nobel spun ca masurile de austeritate sint bune. Alti analisti sau economisti spun ca dimpotriva, masurile de austeritate sint rele. Ce sa intelegem din toate aceste contradictii?

*Bulibaseala generalizata*

Asadar, fiecare expert, oficial sau analist isi da cu parerea vizavi de criza si de efectele ei pe termen mediu sau lung. Dar nimeni pina acum n-a ajuns la un numitor comun. Cit de mic… De exemplu, un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) atrage atentia asupra faptului ca masurile de austeritate ar putea declansa o noua recesiune globala. “De ce acum, in aceasta perioada atit de nesigura, caracterizata de o relansare economica slaba, trebuie ca chestiunea datoriilor de stat sa devina, intr-un fel care aminteste de o furtuna in formare, cea mai importanta, urgenta, coplesitoare prioritate pentru piete?”, se intreaba retoric directorul general al OIM, Juan Somavia.
“Chiar o asemenea reactie a contribuit la declansarea Marii Depresiuni din anii ‘30”, aminteste el.

*Nu e chiar asa…*

La polul opus se afla Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Dimpotriva, lumea nu ar trebui sa intre intr-o noua recesiune din cauza masurilor de austeritate din anumite economii importante. “Nu vad o recesiune in , nu ma astept la o revenire a recesiunii”, a raspuns secretarul general al OCDE, Angel Gurria in timpul unei conferinte de presa la intrebarea daca exista riscul unui nou declin economic, avind in vedere reducerile cheltuielilor bugetare in multe tari. Mai mult, oficialul a adaugat ca pachetul financiar convenit de tarile din zona euro pentru sprijinirea Greciei ar trebui sa calmeze pietele financiare.

*…chiar asa!*

In schimb, reprezentantul special al Bancii Mondiale la UE, Sandor Sipos, a declarat ca exista in continuare o vulnerabilitate ridicata a tarilor europene in contextul actualei crize, adaugind ca BM nu exclude repetarea situatiei dificile de acum aproape doi ani. “Cred ca avem suficiente informatii pentru a sti ca aceste masuri (de austeritate – n.r.) pot functiona. Desigur, exista niste vulnerabilitati importante in economie si trebuie sa fim foarte atenti la ele”, a explicat el. Mai pe româneste, Sipos a spus ca masurile de austeritate ar putea functiona dar economiile pot fi sensibile la ele… Adica orice e posibil…

*La noi, era mai bine daca…*

Era mai bine daca ascultam de FMI. Cel putin asa sustine vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde. Acesta a declarat ca Guvernul trebuia sa aleaga varianta FMI, si anume majorarea TVA si a cotei unice. „(…) Mi-e teama ca in toamna vom ajunge la marirea acestor impozitel. Masura pe care am luat-o acum nu este una eficienta”. Asadar, cuvintul de ordine care se afla in capul si pe buzele tuturor este unul si acelasi: varza…

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
63 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger