AcasăOld“Caravana cinematografica” – oameni si noroaie

“Caravana cinematografica” – oameni si noroaie

*Premiera cinematografica*

“Caravana cinematografica” România, 2010
Regia: Titus Muntean
Scenariul: Titus Muntean, dupa nuvela lui Ioan Grosan
Imaginea: Vivi Dragan Vasile
Scenografia: Cristian Niculescu
Costume: Viorica Petrovici
Muzica: Vasile Sirli
Distributia: Dorian Boguta, Mircea Diaconu, Iulia Luminare, Niculae Urs, Alexandru Georgescu, Melania Ursu, Cristian Szekeres, Mihai Motoiu, Ovidiu Ghinita, Eduard Cirlan

Dupa un debut mai mult decit promitator (lungmetrajul “Examen” – trei premii UCIN si, apoi, excelentul serial “Lombarzilor 8”, B1 TV) regizorul Titus Muntean revine pe marele ecran cu o noua creatie, “Caravana cinematografica”. Daca n-ar avea citeva defecte batatoare la ochi, ar fi un mare film. Ne aflam in satul Mogos, pierdut printre dealuri si noroaie, undeva, in Transilvania. Dar nici unul dintre personaje nu vorbeste cu accent ardelenesc, desi talentul marilor actori din distributie ar permite din plin acest “artificiu” care ar fi dat savoare dialogului. Filmul se urneste greu, primele dialoguri sint marcate de teatralitate. In rest, eroii lui Titus Muntean (via Grosan) sint bine creionati si specifici acelui loc si acelui timp.
Avem un presedinte al Consiliului Popular, tovarasul Tanasie (Mircea Diaconu, intr-o spectaculoasa revenire), un sef de post, tovarasul Gica (Cristian Szekeres, perfect in rolul militianului mereu depasit de situatie), intelectualitatea satului, formata din directorul scolii, sotia lui, invatatoarea (Niculae Urs si Melania Ursu) si bibliotecara Corina (Iulia Luminare), un tigan, Darcleu (Mihai Motoiu), prostul satului, Pista (Eduard Cirlan) si Plopu, podarul (Ovidiu Ghinita). Cam asta ar fi toata populatia satului – restul au plecat la oras – in dimineata cind soseste caravana cinematografica, pentru a prezenta taranilor un film sovietic, mobilizator. Tinarul activist care vine de la regiune pentru a face propaganda, tovarasul Tavi (Dorian Boguta) poarta haina de piele, cravata visinie si sapca reglementara. Ne aflam pe la inceputul anilor ’60, in plina epoca de inflorire a proletcultismului.
Entuziasmul revolutionar exprimat de tovarasul Tavi in cel mai pur limbaj de lemn este intim­pinat cu opozitie surda din partea mogosenilor pe care i-a trezit din somn fara mila, intr-o zi ploioasa si rece. Cind rolele de film cad intr-o baltoaca, activistul in haina de piele considera ca a fost sabotaj si, impreuna cu soferul camionului, Anton (Alexandru Georgescu) initiaza o ancheta specific securista, in cursul careia fiecare e pus sa-i toarne pe ceilalti. Evident, actele “antipartinice” comise de sateni se inscriu in sfera ridicolului si toata tarasenia se incheie in jurul unei mese cu cirnati si palinca. Intre tovarasul Tavi si bibliotecara Corina (“O tovarasa corespunzatoare din toate punctele de vedere”) se infiripa o idila, iar presedintele Tanasie ii sugereaza fetei – destul de neprincipial – sa-l scoata din incordare pe activistul incepator in ale amorului. Filmul lui Titus Muntean ilustreaza destul de bine faptul ca propaganda comunista ii lasa total indiferenti pe tarani si ca activistii care pledeaza cu vigilenta pentru principiile morale leninisto-staliniste sint ca popii care una predica, alta fac. Corect ca teza si impresionant prin prestatiile actoricesti, filmul lui Titus Munteanu ramine, cumva, in exteriorul specificului local pe care ar fi trebuit sa-l respecte, din moment ce spatiul geografic in care are loc actiunea este precizat de la inceput.

Gabriela Hurezean

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger