AcasăOldParlamentarii isi iau singuri partea din buget

Parlamentarii isi iau singuri partea din buget

Desi Guvernul este, in mod normal, principalul vizat in timp de criza, Parlamentul dimbovitean a ajuns si el ciuca-bataii. Nu din vina institutiei, ci a alesilor care o populeaza – de mult intrati in vizorul public pentru tupeul cu care risipesc banul public.
Cele doua Camere isi voteaza singure bugetele. Lucru firesc, ba chiar obligatoriu din moment ce doar legislativul este cel indrituit de Constitutie sa aprobe bugetul national, in care intra si sumele cuvenite Parlamentului.
Daca ignoram insa fineturile constitutionale, vom observa ca alesii si-au facut intotdeauna parte cu acordul tacit al Guvernului. Indiferent cit de nesimtite ar fi pretentiile Legislativului, cit de sfidatoare in comparatie cu situatia reala a tarii, membrii Executivului vor inchide ochii cel putin din doua motive: cirdasia cu colegii si necesitatea ca Legea bugetului per ansamblu sa primeasca girul parlamentarilor. Asa stind lucrurile, apare o intrebare: este legal ca Parlamentul sa-si voteze bugetul, dar oare este si moral sa decida cit banet sa sparga cu cazarea, plimbarile, telefoanele, salariile etc. Nu asa se pune problema, raspund reprezentantii PSD, PNL si PDL.

Adrian Nastase (PSD)

“Nu se poate altfel, deocamdata tine de Constitutie. Daca vrem sa schimbam, trebuie sa vorbim despre separatia puterilor in stat. Cine sa stabileasca bugetul Parlamentului, Guvernul? Exista riscul ca Guvernul sa stabileasca un buget de 10 lei, pentru ca Parlamentul sa nu mai poata functiona. Nu este o chestiune de moralitate, ci de constitutionalitate, iar ideea originala a fost aceea de a asigura independenta puterilor in stat”.

Calin Popescu Tariceanu (PNL)
“Parlamentul voteaza toate bugetele, deci trebuie sa voteze si bugetul sau. Nicaieri in lume nu se procedeaza altfel. Intrebarea mi se pare lipsita de sens”.

Sever Voinescu
(PDL)

“E logic si firesc ca Parlamentul sa voteze bugetul national, iar bugetul Parlamentului este parte a celui national.
Pe de alta parte, exista ratiuni care tin de echilibrul si independenta puterilor in stat”.

*Parlamentul virtual ne scapa de cheltuieli*

Un Parlament… virtual este solutia, sustine deputatul Varujan Pambuccian. Asta le-a propus colegilor din Biroul Permanent reprezentantul armenilor – specialist in IT. „Ginditi-va cit de multe cheltuieli s-ar reduce in felul acesta. Am putea vorbi de 70%-80% reduceri, daca am face asa ceva. Ar fi foarte eficient si in economia timpului liber al parlamentarilor, iar comunicarea ar fi mult mai rapida” – a explicat Pambuccian presei. Chiar daca este ferm convins de eficienta solutiei sale, Varujan Pambuccian recunoaste ca alesii si românii “nu sint pregatiti, ca mentalitate” pentru o asemenea varianta, chiar daca dispunem de tehnologia necesara. La nivel parlamentar a existat insa o exceptie – Adrian Nastase, pe care Pambuccian l-a mentionat ca singurul sau sustinator in transformarea Parlamentului intr-o institutie virtuala.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger