AcasăOldRomânii isi scot economiile din banci

Românii isi scot economiile din banci

*De frica impozitarii dobinzilor*

Surse din piata afirma ca imediat ce guvernantii au anuntat ca vor impozita cu 16% dobinzile la depozitele bancare, românii au inceput sa-si ridice banii din banci. Si cum economiile depuse la banci sint de aproximativ 100 de miliarde de lei, daca ar ajunge la o lipsa de lichiditati, bancile ar avea de suferit.

*O falsa problema*

In general, celor care isi tin economiile la banca le e teama ca impozitarea cu 16% le va diminua din bani si ca vor iesi in pierdere.
La rindul lor, daca acest trend se mentine, bancile au toate sansele sa-si piarda din clienti. Si asta in conditiile in care România nu este una dintre tarile in care economiile tinute la banca sa devina traditie. Pentru ca românului ii place inca sa-si tina banii “la saltea”. Ceea ce nu inteleg concetatenii nostri este ca in toata lumea, cu exceptia paradisurilor fiscale, se impoziteaza dobinda. Din simplul motiv ca este considerata o sursa de venit. Numai ca, in tarile occidentale, regulile sint cit se poate de clare. La sfirsitul anului, banca trimite clientilor un document in care se arata ce taxe trebuie platite raportat la dobinda anuala, dobinda care e taxata ca venit alaturi de celelalte venituri pe care o persoana le are.
Asadar, impozitarea depozitelor bancare e ceva cit se poate de normal in lumea civilizata. Mai mult. Daca cineva lua pina acum la un depozit o dobinda de 10%, in urma impozitarii acesteia cu 16% dobinda va scadea la 8,4%. Oricum, chiar daca ia mai putini bani, deponentul tot ia “ceva”, comparativ cu metoda tinerii banilor “la saltea”.
Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
65 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger