AcasăOldRevine aurul la putere?

Revine aurul la putere?

Planul „soc si groaza” – crearea unui „fond de urgenta” de 750 miliarde de euro pentru a preveni aparitia altor crize precum cea greceasca – are meritul incontestabil de a permite UE sa-si traga sufletul. Cu chiu, cu vai, cursul monedei euro si-a oprit scaderea. Este insa clar ca nu valuta europeana va lua locul dolarului ca moneda de referinta in tranzactiile internationale (in primul rind, cele cu petrol). Si nici alta – pentru ca nimeni nu mai are incredere in „banii de hirtie”.

*E nevoie de un „Plan B”*

Intr-un recent interviu acordat revistei germane „Der Spiegel”, faimosul Doctor Doom – economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis cu mult timp in urma actuala criza economica – afirma ca „economia mondiala are nevoie de un Plan B”. Pentru ca „revenirea economiei americane este anemica, economia Japoniei e in coma, iar cea europeana da noi semne de criza”. Singurele „pete luminoase” pe fundalul gri-inchis al economiei mondiale ramin China, India si Brazilia. Insuficient.

*”Singurul mijloc eficient”*

Putina lume a auzit de Scoala economica de la Viena si de Ludwig von Mises, care in perioada interbelica sustinea necesitatea revenirii la etalonul-aur. Poate chiar la moneda de aur… Printre adeptii etalonului-aur se numara (sau, cel putin, s-a numarat) insusi Alan Greenspan, fostul sef al Rezervei Federale Americane (echivalentul Bancii Nationale de la noi). Atit von Mises, cit si Greenspan argumentau ca etalonul-aur (adica o moneda de hirtie care poate fi oricind convertita intr-o cantitate de aur bine determinata) „este singurul mijloc eficient de a contracara inflatia” si a preveni crizele economice.

*De la teorie la practica*

Cu sau fara legatura cu teoriile lui Ludwig von Mises (elaborate intr-o alta
perioada de recesiune) investitorii din ziua de azi ignora cu gratie dolarul, moneda euro si chiar lira sterlina (datoria publica a Marii Britanii fiind cam tot atit de mare cit a Greciei). Yuanul chinez ramine, totusi, moneda unei tari comuniste, asa ca, din punctul de vedere al investitorilor (sa le spunem „speculanti”?) „Planul B” de care vorbea „Doctor Doom” este sa cumpere aur. Fapt care se vede deja la Bursele de Valori, unde pretul aurului este in continua crestere… Ieri, la inchiderea editiei, un gram de aur costa peste 30 de euro.

Mircea Bujoreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
53 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger