AcasăOldAnticipatele, panaceul românesc anticriza

Anticipatele, panaceul românesc anticriza

Daca tot nu are economie, programe de iesire din criza, guvernanti “cu singe”, România se delecteaza cu zvonuri. Extrem de active in ultimele zile, “sursele”, care nu mai prididesc vorbind despre majorarea taxelor si/sau cotei unice, arunca acum pe piata ideea unor noi alegeri. Anticipate.

Adevarata tichie de margaritar pe chelia crizei dimbovitene, versiunea anticipatelor este acum tocata de clasa politica. Evident, in locul programelor si proiectelor mult asteptate de românii speriati de somaj si de scaderea nivelului de trai. Primul element pe deplin asortat cu scenariul anticipatelor a fost deja identificat: motiunea de cenzura clocita, la nivel teoretic, de mai multa vreme de Opozitie. O opozitie româneasca si deci divizata, motiv pentru care exista doua motiuni distincte – una a PSD si alta a PNL. Intrati mai tirziu in cursa, pesedistii si-au finalizat deja textul – fapt care l-a facut pe liberalul Varujan Vosganian sa afirme, ieri, ca intre PSD si PNL “nu este o competitie, care este mai motionist decit celalalt, pentru ca niciunul fara celalalt nu poate sa dea consistenta unui vot in Parlament”. Cert este ca, pornind de la cenzura pe care opozitia viseaza sa o aplice Executivului, scenaristii ad-hoc au lansat pe piata varianta unei noi debarcari a Guvernului Boc. Concret, speculatiile pe tema pomenesc despre un deziderat comun Basescu-partide parlamentare – ajungerea la alegeri anticipate prin sacrificarea Cabinetului Boc.

*Noi alegeri, adevar sau manipulare*

Cum ar suna insa versiunea anticipatelor in urechile FMI-ului, si asa ofuscat de cheltuielile mult prea mari ale României, nimeni nu spune. Greu de prezis este si felul in care s-ar asorta anticipatele cu o marire a taxelor si impozitelor. In plus, orice alegeri anticipate trebuie sa fie acceptate de Parlament. Asta inseamna ca alesii, aflati de-abia la jumatatea mandatului, trebuie sa-si asume costurile unei noi campanii electorale, la pachet cu riscul unei infringeri. Or, cine cunoaste cit de cit realitatile politicii dimbovitene, stie ca acest lucru este aproape imposibil.
Raportat la experienta celor 20 de ani de politica post-decembrista, exista insa si varianta manipularii. Adica, cineva a aruncat cu buna stiinta pe piata bomba anticipatelor (sau mai bine zis a dezvoltat-o, dupa lansarea ei, intr-o doara, de catre liberali) pentru a-si testa adversarii – si chiar opinia publica. La fel de adevarat este si ca PDL, incurajat de cele citeva victorii repurtate la alegerile partiale, ar putea fi tentat sa creada ca un nou scrutin i-ar aduce o pozitie mult mai confortabila in Parlament.
Ce vor face politicienii nostri in continuare, nici macar ei nu stiu. Toata lumea a aflat insa ca FMI nu mai este dispus sa creada in promisiunile oficialilor români – si asta in timp ce criza da semne ca-si va mai face mult de cap prin ograda noastra.

“Daca schimbam Guvernul acum, facem jocul lui Traian Basescu. Deci el probabil si-ar dori sa nu schimbe Guvernul cu mina lui, ci cu mina noastra” – Adrian Nastase

“Daca majoritatea actuala nu accepta sa faca ceva pentru România mai mult decit sa-si imparta functiile cred ca putem sa ne intoarcem si la popor, la alegeri” – Victor Ponta

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
39 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger