AcasăOldJumatate din ministere ar trebui desfiintate

Jumatate din ministere ar trebui desfiintate

Analistii economici spun ca România se afla intr-o criza fara precedent. Iar daca la aceasta adaugam si impotenta tot mai evidenta a guvernantilor de a ne scoate din criza, situatia devine una fara iesire. Totusi, se mai poate face ceva sa iesim din impas? Unele voci sustin ca singura solutie ar fi un plan radical de revigorare economica. Ce inseamna aceasta?

*Fara cheltuieli bugetare inutile*

Potrivit specialistilor Centrului pentru Economie si Libertate (ECOL) in esenta, planul ar tinti accentuarea stimulentelor de a munci si de a produce, prin reducerea drastica a aparatului administratiei publice si a cheltuielilor bugetare inutile. Reducerea la jumatate a rolului statului in economie, prin reducerea bugetului de stat cu 50% este o tinta realizabila, chiar daca unora li se poate parea exagerata.

*Citeva exemple*

Ministerele turismului si mediului ar trebui desfiintate complet. Primul este complet inutil, fapt atestat de bugetul sau nesemnificativ. In ceea ce priveste ministerul mediului, potrivit ecol.ro, daca vrem sa reducem poluarea nu ne trebuie un minister pentru asta, ci delimitarea mai clara a drepturilor de proprietate si respectarea acestora. Indivizii si comunitatile locale ar avea ceva de spus in acest sens, nu guvernul.

*Fara transporturi*

Pe lista reducerilor substantiale ar trebui sa intre ministerele transporturilor si cel al dezvoltarii regionale. Primul pentru „performanta” de a construi citiva kilometri de autostrada in patru ani. Drumurile sint un bun economic si ca atare ar trebui sa platim daca le folosim. Autostrazile trebuie finantate, construite si exploatate in regim privat, precum hotelurile. Pentru ca daca cineva a construit in Bucuresti cel mai mare hotel din sud-estul Europei, nu este imposibil sa avem si cea mai mare autostrada din partea asta de lume.

*Educatie privata*

Sistemul de invatamint este la ani-lumina distanta de necesitatile societatii noastre, se arata pe site-ul ecol.ro. Pina acum, efectul clar al reformelor intreprinse a fost impingerea planurilor de invatamint intr-o miscare browniana si devalorizarea constanta a diplomelor. Privatizarea este si in acest domeniu cheia problemei.
Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
53 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger