AcasăOldDinamo, bagata in groapa

Dinamo, bagata in groapa

*Finantele Publice si Vasile Turcu cer falimentul clubului din Stefan cel Mare*

Dinamo are probleme nu doar in Liga 1, unde a ajuns sa se bucure ca ocupa locul 6, ci si pe partea economica, asta ca sa citam din clasici in viata. In acest moment, gruparea din „Groapa” are doua dosare pe rol la Tribunalul Bucuresti, ambele avind ca obiect procedura insolventei, iar ca materie juridica, falimentul! Unul a fost deschis de Administratia Finantelor Publice Sector 1 si vizeaza Asociatia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucuresti, iar celalalt de Vasile Turcu si este indreptat impotriva SC FC Dinamo 1948 SA.

*Fiscul vrea 10 milioane de euro*

AFP Sector 1 a depus la Tribunalul Bucuresti, pe 26 aprilie, o cerere prin care solicita intrarea in insolventa a ACS FC Dinamo Bucuresti, sustinind ca aceasta are datorii de 43.925.098 de lei (peste 10 milioane de euro) la bugetul de stat. Suma reprezinta, conform AFP Sector 1, impozit pe salarii, asigurari de somaj, asigurari de sanatate, TVA, plus penalizari de intirziere, pe care clubul nu le-a mai platit din 2005. Dosarul are numarul unic 20361/3/2010, primul termen de judecata fiind 28 mai.

*Asociatia numelor grele*

ASC FC Dinamo Bucuresti este societatea care administreaza patrimoniul CS Dinamo Bucuresti, respectiv stadionul, cladiri, conturi bancare. Societatea a fost infiintata in urma cu multi ani prin asocierea intre Ministerul de Interne si investitori privati. Printre membrii fondatori ai ASC FC Dinamo se regasesc Cristi Borcea, Nicolae Badea, Vasile Turcu, Cornel Dinu, Victor Becali, Ioan Lupescu, Florin Prunea, dar si actuali si fosti sefi din MI, ca Ion Pitulescu, Nicolae Berechet, Toma Zaharia, fostii ministri Doru Ioan Taracila si Dan Matei Agathon, fostul premier Adrian Nastase, Cristian Iftimoaie (director in Primaria Capitalei) si Gheorghe Mocuta (fost procuror si membru in Consiliul de Administratie al CS Dinamo).

*Turcu nu a cerut dobinda*

Falimentul clubului este cerut si de Vasile Turcu, actionar cu acte in regula al SC FC Dinamo 1948 SA. Acesta vrea sa recupereze 8.474.440 de lei (peste 2 milioane euro), suma cu care sustine ca a imprumutat clubul si care nu are legatura cu actiunile detinute. Turcu a introdus actiunea pe 30 aprilie, tot la Tribunalul Bucuresti, dosarul avind numarul unic 21620/3/2010, cu primul termen de judecata pe 26 noiembrie.
Turcu cere doar insolventa clubului, nu si retragerea licentei de club profesionist. Asta deoarece regulamentele precizeaza ca un club nu poate primi licenta daca are datorii catre bugetul de stat, catre alte cluburi, catre jucatori sau angajati. Turcu este persoana fizica fara calitate in plan sportiv, astfel ca nu poate provoca anularea licentei.

„Nu stiam de procesul demarat de Turcu, dar cu el vom ajunge la o intelegere” – Nicolae Badea

*Badea se pierde printre explicatii*

Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo a declarat ieri pentru „National” ca dosarul deschis de AFP Sector 1 are la baza o neintelegere, in timp ce despre actiunea lui Turcu habar nu avea! Nicolae Badea a livrat presei certificatul de atestare fiscala al SC FC Dinamo 1948 SA, sustinind ca gruparea alb-rosie nu are nici o datorie. „Daca aveam datorii la stat, nu puteam depune actele pentru licenta!”, a declarat Badea. Numai ca actiunea AFP Sector 1 este indreptata impotriva ASC FC Dinamo!
Badea revine: „Este o neintelegere pornita de la diferendul dintre FC Dinamo si CS Dinamo. Cele doua entitati au ajuns la o reconciliere pentru suma de 13,2 miliarde de lei vechi, stabilita de un control al ANAF. Noi chiar am platit o cautiune de 35.000 de euro pentru acest proces”. Intrebat de ce AFP Sector 1 apare ca si creditor, Badea a precizat: „Controlul ANAF a calculat diferentele dintre taxele din conventiile civile avute cu fotbalistii si taxele din contractele de munca, adica din salarii, ajungind la o suma de citeva milioane de euro. Procesul a fost insa suspendat (n.r. – lucru confirmat si de certificatul de atestare fiscal)”.

26 de contracte de imprumut fara dobinda a incheiat Vasile Turcu, actionar al clubului, cu SC FC Dinamo 1948 SA.

*Insolventa, primul pas spre faliment*

Insolventa este definita de art. 3, pct. 1 din Legea 85/2006 ca fiind „acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile”. Atunci cind debitorul nu mai are sume cash cu care sa poata plati datoriile, el se afla in stare de insolventa. Un debitor ajuns in insolventa are posibilitatea, in anumite conditii legale, sa intre intr-o faza de reorganizare a activitatii. Daca activitatea astfel reorganizata permite plata tuturor creantelor, debitoarea iese din starea de insolventa. Daca nu, atunci iese din faza de reorganizare si intra in faliment. In acest moment, activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor si valorificarea lor, urmind a plati creantele din sumele astfel incasate.

Marius Gherghe

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger