AcasăOldRomânia zero...

România zero…

*Estimarile FMI in privinta cresterii economice*

Tristete mare pe capul guvernantilor români. Daca intr-o prima faza acestia visau la o iesire din criza in acest an mizind pe o crestere economica de 1,7%, apoi intr-una de 0,8%, acum visul frumos s-a spulberat. Pentru ca FMI crede ca o noua estimare mai realista ar fi de crestere economica …zero.

*Barat…*

Credem ca daca in nici doua luni previziunile economice au scazut atit de abrupt la zero, rezultatul real ar putea fi o crestere negativa de… orice valoare sub zero. Problema e ca, in actuala conjunctura europeana, cu o Grecie in faliment, FMI nu prea mai are idei. De exemplu, la intilnirea cu patronatele, intrebat direct daca va recomanda Guvernului cresterea taxelor la sfirsitul evaluarii, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a raspuns: „Dati-mi alte solutii!”. Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903 a aratat ca Fondul a atras atentia in continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decit ceea ce se produce. „Cheltuielile trebuie reduse, eventual prin restructurari sau prin alte mecanisme. De asemenea, reprezentantii FMI au sustinut necesitatea gasirii de surse suplimentare de finantare a deficitului bugetar, precizind ca analizeaza sursele cele mai nedureroase de compensare a deficitului”, a adaugat Coraci. Cu alte cuvinte, FMI sugereaza sa gasim bani din alta parte. Intrebarea e: „de unde?”

*Saraca Europei*

Potrivit unei estimari a Fondului Mo­netar International puterea de cumparare a românilor va creste pina in 2015, insa România va ramine, in continuare, printre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, fiind „depasita” la acest capitol doar de Bulgaria. Astfel, raportul dintre PIB pe locuitor si puterea de cumparare se va majora cu 42%, pina in 2015, de la 11.817 dolari, in acest an, la 16.982 dolari, se arata in raportul publicat de FMI. In 2010, PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumparare va creste la 12.131 de dolari, urmind sa ajunga la 12.983 dolari in 2011, 123.928 dolari in 2012, 14.933 de dolari in 2013 si 15.955 dolari in 2014. Dar toate aceste cifre sint calculate avind in vedere o evolutie „normala” a economiei. Or, in aceste conditii de criza profunda in care România se va ingropa si mai tare (sa nu uitam ca avem de returnat imprumuturile de la FMI plus dobinda!), este foarte posibil ca in 2015 sa nu mai putem vorbi de niciun PIB, din simplul motiv ca România va fi falimentara de mult…
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
36 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger