AcasăOldProf. Gh. Mencinicopschi: “Cind ne este foame se poate sa ne fie......

Prof. Gh. Mencinicopschi: “Cind ne este foame se poate sa ne fie… sete”

Zilele trecute, la Manastirea Antim din Bucuresti, a avut loc Cateheza cu tema “Alimentatia – de la boala la sanatate”, sustinuta de catre prof. dr. Pavel Chirila si prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Gazda acestei intilniri, pr. Mihail, staretul Manastirii Antim a spus ca “Dumnezeu a facut hrana cu proprietati de hranire si de vindecare”, iar noi avem sa devenim constienti de virtutile vindecatoare ascunse chiar in alimentele lasate de Dumnezeu. Prof. Mencinicopschi a vorbit despre “efectul de matrice al alimentatiei” sau despre puterea informatiei ascunse in alimentele pe care le mincam.

*Alimentele construiesc sau distrug sanatatea corpului*

“La inceput a fost Cuvintul”, deci informatia… Aceasta-i structura care a dat nastere tuturor formelor de viata; o putem recunoaste in ADN-ul comun sau structura informationala din care apar… si oamenii, si florile, si pomii, si reptilele si toate fiintele vii. “Dumnezeu l-a facut pe om ca pe-un computer viu. Enzimele din corp nu recunosc decit moleculele vii din hrana”, a spus profesorul Mencinicopschi. In consecinta, hrana vie este hrana-medicament pentru corpul omenesc. Alimentele construiesc sau distrug sanatatea omului. De aceea avem nevoie sa alegem constient ceea ce mincam si sa ne asumam responsabilitatea pentru acele momente in care alegem sa raminem “sclavii papilelor noastre gustative”. Alimentele din natura sau cele vii poarta in ele informatia corecta si buna pentru corpul nostru, pe cind alimentele culturale( facute de mina omului) ne fac dependenti de ele, ne satisfac gustul si placerea, iar multe devin surse de toxicitate si de boala.

*“Sa bei o cana cu apa cind ti-e foame”*

“De multe ori cind ne este foame, de fapt ne este sete”, a mai spus Mencinicopschi. Cum se poate una ca asta? Ei, bine, centrul foamei si centrul setei se afla localizate aproape unul de celalalt, iar printr-un efect de rezonanta, noi nu mai primim corect mesajul. In loc sa simtim “mi-e sete”, noi simtim “mi-e foame” si mincam mai mult decit trebuie pentru ca nu stim ca ne este sete. Pentru a remedia aceasta confuzie, care ne face sa mincam peste masura, sa ne ingrasam, sa devenim obezi, dependenti de mincare si chiar bolnavi, putem sa bem o cana cu apa atunci cind ne este foame. De asemenea, este important sa stim ca apa nu poate fi inlocuita de nimic altceva. Nu a bea lichide este important, cum ni se spune la televizor, ci a bea 2 litri de apa zilnic, mai ales pe masura ce inaintam in virsta, cind deshidratarea devine mai pronuntata. Prof. Mencinicopschi a subliniat ca alimentele au virtuti de prevenire, de vindecare si de tratare a bolilor, dar – din nefericire – lor nu le sint atribuite “legal” calitatile de medicament pe care le merita. Cu totii trebuie sa ne facem o cultura a ceea ce inseamna alimentele si calitatea nutritionala si sa ne asiguram ca mincam ceea ce ne sprijina sanatatea, ne vindeca si nu ne intoxica.
Maria Timuc

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger