Cauta

UE nu e pregatita pentru dezastre

Eruptia vulcanului „cu nume imposibil de pronuntat” i-a pus pe ginduri pe eurocratii de la Bruxelles, care au constatat de-abia acum ca „Uniunea Europeana nu dispune de un program coerent pentru a face fata dezastrelor naturale”. Iar coordonarea dintre factorii de decizie la nivel european s-a remarcat prin cea mai desavirsita lipsa. Concluzie: randamentul Comisiei Europene a fost zero – sau pe undeva pe-aproape… Vulcanul tot a fost bun la ceva, pentru ca Bruxelles-ul a descoperit conceptul de „spatiu european unic”. Dar si in acest domeniu va trebui mai multa coordonare pentru a se pune capat “actualei fragmentari”. Nu in ultimul rind, s-a pus problema (in)existentei unei alternative la transportul aerian. Solutia ar fi o retea europeana de trenuri de mare viteza, dar si aici mai sint inca multe de facut. In primul rind, trebuie imbunatatita infrastructura, pentru ca un tren de mare viteza nu poate circula pe orice fel de cale ferata. Ar mai fi apoi standardizarea, pentru ca pe teritoriul UE se folosesc mai multe tensiuni de alimentare pentru locomotivele electrice, fapt care complica extrem de mult constructia acestora. Raminind in domeniul tehnico-stiintific, s-a constatat ca inca nu exista o metoda suficient de precisa pentru aprecierea cantitatii de cenusa vulcanica aruncata in atmosfera in urma unei eruptii – si deci a gradului de risc existent pentru navigatia aeriana. Nu putine companii aeriene au criticat decizia Eurocontrol (autoritatea europeana care coordoneaza siguranta navigatiei aeriene) de a inchide spatiul aerian european.

*Companiile aeriene europene si turismul, la un pas de faliment*

Presedintele Asociatiei Internationale a Transportului Aerian (IATA), Giovanni Bisignani, a afirmat intr-un recent interviu ca „mai mult de cinci companii mici si mijlocii risca sa dea faliment din cauza lipsei de lichiditati survenite in urma inchiderii spatiului aerian european”. Transportatorii aerieni inregistreaza pierderi de 185 de milioane de euro pe zi. Pe linga transportatorii aerieni, si turismul european poate suferi pierderi de miliarde de euro. Astfel, in urma unui studiu realizat de grupul financiar Erste, se estimeaza ca turismul european ar putea pierde intre patru si 7,4 miliarde de euro pentru fiecare saptamina in care traficul aerian este blocat.
Eduard Negru

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version