AcasăOldPatru “pacate” care baga economia in faliment

Patru “pacate” care baga economia in faliment

In acest moment, România are de toate: un nor vulcanic care ne tine “la pamint” si o criza financiara care ne baga si mai tare cu nasul in “cenusa”. Dar România mai are ceva: lipsa unei vointe ferme a guvernantilor de a lua masuri menite de a aduce economia României cit de cit pe linia de plutire. Inca o data “statul-closca” nu se dezminte. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a punctat recent, intr-o emisiune televizata, cele mai mari probleme cu care se confrunta România si care ar trebui sa dea de gindit… unora.

Cele 4 „pacate” capitale de care sufera economia româneasca: vointa politica slaba, aparat bugetar supradimensionat, politica fiscala eronata, sistem bancar ineficient.

*Un drum rau*

Teama ca unele masuri radicale – precum disponibilizari masive in sectorul bugetar – ar putea da nastere la ample miscari sociale nu face altceva decit sa apropie si mai mult România de o criza profunda. Criza in care se afla Grecia acum si care poarta numele de “faliment”. In acest sens, Lucian Croitoru spune ca “daca vointa politica nu se manifesta, daca nu se fac acele restructurari, sintem pe un drum rau”. Adica sint mari sanse ca România sa ajunga in situatia Greciei dupa ce a imprumutat sume mari de la FMI si UE, bani pe care i-a cheltuit pe pensii si salarii.

*Masuri extreme*

O prima masura, in opinia lui Croitoru, ca România sa dea macar un semn cit de mic ca se afla pe drumul cel bun ar fi reducerea cheltuielior cu personalul bugetar prin desfiintarea a 100.000 de posturi. “Dar disponibilizarile de o asemenea anvergura necesita o mare vointa politica”, spune Lucian Croitoru. “Vointa” care nu este tocmai punctul forte al guvernarii actuale. Iar lipsa acesteia ne poate fi fatala ca tara, pe termen mediu si scurt.

*Idei nastrusnice*

De la inceputul crizei foarte putine state s-au gindit sa compenseze pierderile la buget prin majorarea fiscalitatii, unele facind exact pe dos tocmai pentru a sustine activitatea firmelor. “Sa majorezi impozitele cind esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie. Pe de alta parte, o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice (…) Dupa parerea mea, cind economia este in cadere, cresterea oricarui impozit major ar fi o masura nastrusnica”, a mai afirmat Croitoru.

*Bancile, “putin” ineficiente*

Bancile nu scad mai repede dobinzile la credite pentru ca cererea s-a redus mult si exista “ceva ineficienta” in sistemul bancar, care nu s-a adaptat la noile conditii, explica consilierul guvernatorului BNR. “Dobinzile la credite scad mult mai incet decit la depozite. Bancile nu le scad pentru ca nu mai au cerere (…) Nu putem nega ca exista ceva ineficienta acolo. Cererea a scazut, dar nu ati vazut disponibilizari de personal in sistemul bancar, si nici nu trebuie”.
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
54 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger