AcasăOldTratamentul chirurgical al monturilor (Halucelui Valg)

Tratamentul chirurgical al monturilor (Halucelui Valg)

Halucele valg (Hallux valgus, Metatarsus abductus varus, Bunion), in mod comun numit “mont” reprezinta o deformare a labei piciorului in care se produce o deviere a degetului mare – haluce – catre cel de al doilea deget (valgism) concomitent cu devierea in varism (abductie) a primului os metatarsian. Reprezinta una dintre afectiunile cele mai frecvente ale labei piciorului.
Corectia chirurgicala devine imperativa atunci cind tratamentul conservator nu duce la indepartarea simptomatologiei dureroase si desfasurarea activitatilor de zi cu zi in mod acceptabil.

Scopul tratamentului chirurgical este triplu:
1. Eliminarea durerii.
2. Mentinerea sau imbunatatirea functiei articulare.
3. Restabilirea aspectului estetic.
Tehnicile moderne de chirurgie a piciorului, protocolul anesteziologic modern si al tratamentului postoperator bine puse la punct au dat posibilitatea ca un act medical invaziv, odinioara foarte dureros si invalidant, sa se desfasoare in deplin confort, siguranta si fara suferinta din partea pacientului atit in timpul operatiei, cit si dupa operatie.

*Anestezia: riguros periferica!*

Studiile moderne au dovedit ca durerea este mult mai bine controlata atunci cind se efectueaza o anestezie loco-regionala (un bloc periferic al unui trunchi nervos sau al unui ram nervos) decit daca se efectueaza anestezie generala.
Acest fapt, in cazul chirurgiei piciorului, este posibil cu blocurile periferice la nivelul gleznei (“ankle block”) sau la nivelul genunchiului (“SPE block”).
Astazi exista anestezice de membrana care asigura un bloc anestezic de lunga durata (4-6 ore sau 18-30 ore), permitind anestezistului sa efectueze “cocteiluri” adecvate fiecarui pacient, in functie de durata operatiei si a situatiei de anxietate individuala.
Deci, pe scurt, daca va adresati clinicii noastre, nu va asteptati la dureri extreme dupa operatie, pentru ca veti ramine deziluzionati!

*Tehnica chirurgicala*

Exista peste 150 de tehnici chirurgicale descrise pentru corectia halucelui valg. Se pare ca fiecare chirurg ortoped, dupa circa 20 de ani de experienta, simte nevoia sa modifice si sa adapteze tehnicile in baza cunostintelor acumulate la masa de operatie!
In linii mari, tehnicile principale sint de doua categorii:
Tehnici “distructive” ale articulatiei metatarso-falangiene a halucelui: tehnici vechi care astazi apartin istoriei chirurgiei piciorului si care nu mai au absolut nicio indicatie sau o justificare stiintifica si biomecanica pentru a continua sa fie utilizate. Si totusi unii mai au “consecventa” de a le folosi cu rezultate sigur deceptionante.
Tehnici “reconstructive” ale articulatiei metatarso-falangiene a halucelui. A doua categorie se refera la citeva grupe de tehnici inrudite intre ele si care au ca scop pastrarea functionalitatii, corectind parametrii de deviere axiala a segmentelor osoase si reechilibrind functia capsulo-ligamentara si tendinoasa a articulatiei metatarso-falangiene a halucelui.
In aceasta categorie intra osteotomiile primului metatars.

*Ce inseamna o osteotomie?*

Pe scurt, se refera la taierea primului os metatarsal (M1) intr-un anumit fel, ca sa poata fi corectata devierea axiala a articulatiei, alinierea corecta a oaselor. Este asemanatoare unei “fracturi” nete, voita de chirurg si a carei stabilitate se obtine prin osteosinteza (surub, fir metalic, placa, agrafa metalica etc.).
Acest act presupune si un timp de corectie a partilor “moi” periarticulare.
Intotdeauna se pastreaza integritatea anatomica a articulatiei si acest fapt reprezinta punctul de forta a acestor tehnici!
Exista mai multe tipuri de astfel de osteotomii. In functie de gravitatea deviatiilor axiale si a leziunilor capsulo-ligamentare asociate se alege un tip sau altul de osteotomie.
In general, fiecare chirurg stapineste bine 2-3 tipuri de osteotomii care, adaptate de la caz la caz, acopera majoritatea situatiilor chirurgicale.

*Planningul preoperator*

Fiecare pacient programat pentru corectia chirurgicala a monturilor este supus unei consultatii in care se analizeaza postura generala si postura specifica a piciorului, analiza ortostatica si dinamica, echilibrul podalic, functionalitatea neuromusculara si vasculara periferica, eventualele boli concomitente si cu potential artropatic asociat (artrite, diabete, distiroidism, vasculite, boli neuromusculare etc.)
Se intocmeste o fisa clinica si se noteaza asteptarile pacientului si care sint posibilitatile de satisfacere ale acestora.

*Examenul radiografic*

Reprezinta punctul fundamental pentru stabilirea parametrilor matematici necesari unei cit mai precise corectii a devierii articulare a halucelui.
Este de neconceput astazi sa se mai efectueze corectia chirurgicala a deformarilor avampiciorului fara sa se efectueze o planificare matematica a deplasarilor segmentelor osteotomice.
Matematica este o certitudine si folosirea ei permite chirurgului sa controleze si sa demonstreze rezultatul obtinut fara echivoc atit pacientului, cit si colegilor medici.
Astazi, corectia halucelui valg se bucura de o metoda matematizata bine pusa la punct de catre maestrul meu, dr. Ronconi Paolo, si deja aplicata de multi chirurgi din Europa si de peste Ocean.

Dr. PETRE-MIHAI BĂLEANU,
medic chirurg la Foot Medical Hospital, Roma, si la Centrul Medical ProEstetica, Bucuresti
S-a specializat in Ortopedia si Chirurgia piciorului la Foot Medical Hospital din Roma, unde lucreaza ca medic chirurg in chirurgia piciorului sub directia Prof. Dott. Ronconi Paolo, din 1992 pina in momentul actual.
Pentru programari la consultatii si tratamente pentru monturi si alte afectiuni ale piciorului va puteti adresa la Centrul Medical ProEstetica la nr. de tel: 021/231.77.95 021/230.52.00 0722525965, e-mail: office@proestetica.ro
(Continuare in numarul viitor)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.047 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger