AcasăOldColectia dinastiei Danone

Colectia dinastiei Danone

Cu ocazia ultimei vizite pe care am facut-o in capitala Frantei, am asistat la mai multe licitatii de insemnatate, dintre care cea mai „spectaculoasa” si, in egala masura, demna de a fi mentionata a fost cea a colectiei DANIEL CARASSO. Importanta acestui eveniment a fost sustinuta, pe de o parte, de reputatia proprietarului acestuia si poate, in primul rind, prin valoarea lucrarilor din care se compunea.

Despre DANIEL CARASSO, originar din Salonic, se pot trasa in citeva cuvinte coordonatele unei cariere de succes, determinanta pentru o avere colosala, precum si pentru resursele serioase pe care acesta le-a alocat achizitionarii unor opere de arta reprezentative, acoperind temporal o paleta creativa dintre secolul al XV-lea si pina in al XX-lea. Fiu al fondatorului celebrei firme DANONE, DANIEL CARASSO a contribuit major la dezvoltarea acesteia, aducindu-i renumele international si recunoasterea printre cele mai profesioniste companii de alimentatie publica. Colectia pe care acesta a constituit-o de-a lungul mai multor decenii a insemnat un summum de opere alese cu sufletul, reflectind profunda sensibilitate a acestuia. A fost propus spre vinzare, pe data de 19 martie 2010, un numar de 111 loturi. Toate acestea, cu o singura exceptie, si-au gasit cumparatorul, sfidind pronosticurile pesimiste ale perioadei de criza. Trebuie amintit faptul ca DANIEL CARASSO a decedat in 2009, licitatia mentionata facind parte din lichidarea succesiunii sale.
Realizata de catre prestigioasa companie PIASA, licitatia colectiei CARASSO a beneficiat de o „punere in scena” cu totul remarcabila. Organizatorii au reusit sa exploateze judicios calitatile operelor de arta prezentate prin aranjamente – decor, lumina, culoare, grupari stilistice de un cert rafinament – decisive pentru evidentierea fiecarui obiect, intr-o relatie cu toate celelalte si totodata ca interpret solitar in transmiterea unui mesaj catre privitor. Daca vom adauga atributele incontestabile ale vedetelor propuse spre vinzare, vom realiza ca aceasta manifestare s-a constituit pe drept cuvint intr-o intilnire fericita cu arta, intr-un decor marcat de estetism si sensibilitate. Toate aceste circumstante si-au putut asuma ratiunea in atingerea unor preturi de adjudecare importante.
Atractia licitatiei a fost, fara indoiala, „NATURE MORTE SUR FOND JAUNE” (1939), realizata de FERNAND LÉGER (1881-1955). Lucrare reprezentativa pentru orientarea stilistica din anii ’40 a maestrului francez, formulata inca de la debutul celui de-al treilea deceniu, acest tablou a figurat, de altfel, intr-o expozitie emblematica (1945) consacrata lui LÉGER, organizata de Galeria LOUIS CARRÉ, o autoritate in domeniu. Pretul atins in licitatie de acest tablou a fost unul pe masura virtutilor sale identitare si ale pedigree-ului sau – 1.452.500 euro.
O alta piesa remarcabila, apartinind, de asemenea, creatiei secolului XX, a fost „NYMPHE AUX FLEURS” a renumitului sculptor ARISTIDE MAILLOL (1861-1944). Conceput in anul 1931 si turnat in bronz de catre compania lui ALEXIS RUDIER, acest nud seren, care prefigureaza traseul unei noi conceptii realiste, integrate complexei configuratii stilistice a inceputului de secol XX, s-a adjudecat pentru memorabila suma de 595.000 de euro, stabilind totodata un nou record francez al artistului.
Din capitolul artelor decorative, la rindul sau bine reprezentat in colectia CARASSO, trebuie amintita lucrarea „TABLE DE SALON”, realizata de DAVID ROENTGEN (1743-1807) intre anii 1775-1780. Personalitatea acestui maestru ebenist, originar din Germania, se inscrie in panteonul ilustrelor figuri de creatori ai secolului al XVIII-lea, care au revolutionat tehnica, stilul, viziunea si perceptia unei generatii, pregatind-o pentru transformarile marcante ale unei noi epoci. Harul sau de artist, precum si spiritul comercial aparte de care a dat dovada au fost determinante pentru influenta
dobindita si interesul acordat pentru „MEUBLES DE NEUWIED” (compania sa) de catre intreaga Europa a perioadei, inclusiv de Rusia. Atit familiile regale, cit si alte persoane din protipendada societatii ii vor deveni clienti fideli. Sa nu uitam ca printre admiratorii sai cei mai devotati s-a numarat CATERINA a II-a a Rusiei.
De altfel, foarte multe piese de mobilier, realizate in atelierul sau din NEUWIED, isi vor gasi locul in palatele regale din Paris, Viena, Bruxelles si Saint-Petersburg. Comenzilor din ce in ce mai numeroase le va raspunde prin infiintarea unor sucursale in Paris, Berlin si Viena. Dupa vizita sa intreprinsa la Paris in 1774, stilul lui ROENTGEN va fi mult influentat de viziunea conceptuala franceza, cu particularitati insa de geniu – de la configuratia exterioara a mobilierului si pina la multitudinea mecanismelor ascunse pe care le putem regasi in majoritatea creatiilor sale. „TABLE DE SALON” din colectia CARASSO intruneste toate atuurile unui pret record: viziune artistica inchegata, noblete a materialului si a formei, marchetarie de o reala frumusete si un neasemuit rafinament, precum si numarul mare de achizitii tehnice spectaculare pentru anii realizarii sale. Avind o estimare de aproximativ 50.000 de euro, s-a vindut, intr-un final, pentru meritata valoare de 130.000 de euro.
(va urma)

Dr. Robert Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
63 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger