AcasăOldRomânii o duc de trei ori mai prost decit li se spune!

Românii o duc de trei ori mai prost decit li se spune!

Avem parte de o criza economica asa cum nu a mai fost vreodata. Toata lumea e ingrijorata, de la bancheri, oameni politici la patroni si oamenii simpli. Si pe cit de ingrijorati sint toti pe atit sint de dezorientati vizavi de efectele imprevizibile ale crizei acum, dar mai ales in viitor. Si, pentru ca nu stiu ce se intimpla cu ei, dar si cu tarile pe care le conduc, guvernantii au ales calea cea mai simpla pentru a linisti masele: ascunderea adevarului.

*Somajul e bun…*

„In 2009, pe fondul crizei economice, am inregistrat o foarte buna crestere a productivitatii. Daca in 2008 România a avut o crestere de productivitate a muncii de 6,6%, in 2009 am inregistrat o crestere a productivitatii muncii de 11,2%. Una din modalitatile prin care patronatul a gasit solutii de crestere a productivitatii a fost trimiterea in somaj”, declara recent presedintele Traian Basescu.

*Somajul aduce profit…*

Potrivit ultimelor statistici, cele mai importante 500 de companii americane din topul Fortune 500 au concediat anul trecut un numar record de 821.000 de angajati, in timp ce totalul profiturilor inregistrate de cele mai mari 500 de corporatii americane a crescut de peste patru ori, la 391 miliarde de dolari.

*Cinismul profitului*

Asadar, ce putem intelege din declaratiile presedintelui Basescu si din statistica americana? Ca eficientizarea la maximum a activitatilor economice prin disponibilizari de personal este un lucru „bun”. Ca exploatarea la maximum a angajatilor ramasi e la fel de „buna”. Cu alte cuvinte aceasta „eficientizare” poate duce la crestere economica si ne poate scoate din marasmul crizei. Teoretic asa pare, dar practic nu este deloc asa. Iar punctul nevralgic al acestei crize este dat tocmai de numarul mare de someri (peste 10% in UE). Pentru ca somerul nu consuma. Sau consuma foarte putin. Si sa nu uitam ca modelul economic actual se bazeaza tocmai pe consum.

*Cind 1 = 3*

Principala greseala a guvernantilor români sau de aiurea este ca iau in calcul numai cifrele. De exemplu, acum România are aproximativ 800.000 de someri. Daca somerii ar fi „singuri” ar fi cit se poate de adevarat. Dar somerii au si ei familie. De aceea credem ca pentru a afla numarul „corect” ar trebui sa inmultim cifra de 800.000 cu trei pentru a afla numarul mediu a persoanelor afectate de trimiterea in somaj al unui membru al familiei. Daca mai punem la socoteala si persoanele care nu au un loc de munca si care nu beneficiaza de ajutor de somaj, situatia devine tragica.
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
39 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger