AcasăOldIncepe «marea reevaluare» a creditelor ipotecare

Incepe «marea reevaluare» a creditelor ipotecare

Cine are un credit ipotecar s-ar putea ca in urmatoarea perioada sa aiba parte de o surpriza. Mai precis de un telefon de la banca prin care va fi anuntat ca un evaluator ii va face o mica vizita pentru a reevalua apartamentul cumparat in rate. Si asta pentru ca bancile vor sa stie cit mai valoreaza in acest moment, cu adevarat, ipotecile lor. Ce consecinte pentru client vor avea aceste reevaluari?

*“Ţinta” – in special clientii din perioada 2007 – 2008*

In primul rind trebuie spus ca primii clienti vizati de procedura reevaluarii sint cei care au facut achizitii imobiliare in 2007-2008. Si asta pentru ca aceste locuinte, achizitionate in plin boom imobiliar, au avut un pret mult umflat, dar “subtiat” acum de criza. Problema e ca fata de perioada de boom imobiliar, cind creditele aveau acoperire in garantii de 100% sau chiar mai mult, in prezent raportul a coborit la 65%. Dragos Dragoteanu, reprezentantul companiei imobiliare Euroest, a declarat pentru ziarul National ca “BNR impune de fapt bancilor sa ceara garantii suplimentare clientilor. In mod normal, pentru persoane fizice aceste reevaluari ar trebui facute o data la trei ani”.

*Ce se poate intimpla:*

1. Clientul scapa “neatins”.
Unii bancheri sustin ca bancile nu vor cere garantii suplimentare clientilor persoane fizice pentru ca acestia nu le vor putea furniza. “Persoanelor fizice care au luat credite ipotecare de regula nu li se cere sa vina cu garantii suplimentare, pentru ca ar fi foarte greu”, a declarat pentru dailybusiness.ro Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Ţiriac, care crede ca BNR ar trebui sa renunte la ideea de a cere bancilor reevaluarea garantiilor cu care vin persoanele fizice.

2. Clientul trebuie sa aduca un codebitor
Clientilor care nu au garantii suplimentare banca le poate cere sa aduca un codebitor, adica o persoana care sa isi asume responsabilitatea platii ratelor, alaturi de contractantul creditului.

3. Creste dobinda la credit
Pentru clientii care nu pot sau nu vor sa vina cu garantii suplimentare, bancile s-ar putea gindi sa creasca dobinzile.

4. Clientul trebuie sa ramburseze imediat intreg creditul
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, crede ca bancile nu vor creste dobinzile, ci, in cazuri extreme, vor lua masuri mult mai stricte, cum ar fi rescadentarea in avans a creditelor. “Cind, de exemplu, banca stie ca debitorul are un Audi Q7, dar nu vrea sa il aduca in completare (ca garantie – n.r.), poate cere chiar scadentarea in avans a creditului, adica rambursarea anticipata a creditului”, a explicat Ghetea.

Exceptii: “In cazul in care dobinda creditului ipotecar este fixa si nu variabila, bancile nu au ce sa faca, nu pot modifica contractul de credit decit foarte greu sau deloc. Oricum e bine de stiut ca aceia care se simt abuzati in vreun fel de banci pot sa apeleze la OPC, pentru ca este singurul organism capabil sa stopeze eventualele abuzuri ale bancilor”, spune Dragos Dragoteanu.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
67 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger