AcasăOldPolonia a ramas fara presedinte

Polonia a ramas fara presedinte

*Blestemul Katynului*

Simbata dimineata la ora 09.50 (ora României), o aeronava poloneza de tip Tupolev 154 s-a prabusit in padurea din apropierea aeroportului din Smolensk. La bordul avionului de fabricatie sovietica se aflau presedintele Lech Kaczynski, sotia sa, Maria, si mai multi oficiali polonezi. Delegatia se deplasa la Katyn, pentru a se reculege la mormintele celor 22.000 de ofiteri polonezi executati in urma cu sapte decenii de serviciile secrete sovietice. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul avionului au murit.

*Eroare de pilotaj?*

Versiunea oficiala asupra catastrofei aviatice este ca a fost provocata de o eroare de pilotaj. Purtatorii de cuvint ai aeroportului din Smolensk au declarat ca turnul de control l-au sfatuit pe pilotul avionului prezidential polonez sa nu aterizeze din cauza cetii care acoperea complet pista si sa se indrepte catre aeroportul din Minsk (Belarus), dar acesta a ignorat instructiunile primite. Avionul ar fi atins cu o aripa citiva copaci, dupa care s-a prabusit si a luat foc. S-a emis ipoteza ca presedintele ar fi facut presiuni asupra pilotului, intrucit nu dorea sa rateze ceremonia.

*Putin ancheteaza*

Presedintele rus a infiintat inca in cursul zilei de simbata o comisie guvernamentala de ancheta a catastrofei aviatice, in fruntea careia l-a numit pe premierul Vladimir Putin, care a cerut „identificarea rapida a cauzelor” accidentului. Grupul de anchetatori are nu mai putin de 800 de membri. Corpurile victimelor au fost aduse mai intii la Moscova, pentru identificare. Repatrierea a inceput in cursul zilei de ieri, primul sicriu trimis in Polonia fiind cel al presedintelui Lech Kaczynski.

*Jurnalistii au scapat*

Delegatia oficiala poloneza fiind prea numeroasa, jurnalistii polonezi s-au deplasat la Katyn cu o alta aeronava. Si au scapat cu viata. In luna decembrie a anului 2008, Cabinetul de la Varsovia a decis sa achizitioneze o alta aeronava prezidentiala, dar premierul Donald Tusk (fost adversar al presedintelui polonez in alegeri) s-a opus, invocind lipsa de fonduri.

*Elita poloneza, decapitata*

In afara presedintelui si a sotiei sale, la bordul aeronavei prezidentiale se aflau fostul presedinte polonez in exil din epoca Razboiului Rece, Ryszard Kaczorowski, vicepresedintele Senatului, Krystyna Bochenek, vicepresedintele Dietei (camera inferioara a Parlamentului de la Varsovia), presedintele Bancii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, seful Statului Major polonez, generalul Franciszek Gagor, comandantul fortelor terestre, generalul Tadeusz Buk, comandantul fortelor aeriene, generalul Andrzej Blasik, comandantul Marinei, amiralul Andrzej Karweta, seful fortelor speciale, generalul Wlodzimierz Potasinski si alti lideri politici si militari de la Varsovia. Fostul premier Jaroslaw Kaczynski nu se afla la bordul aeronavei prezidentiale. Presedinte interimar al Poloniei a fost numit seful camerei inferioare a Parlamentului, Bronislaw Komorowski.

*Bun, dar vechi*

Considerat „unul dintre cele mai bune avioane ale generatiei sale”, TU 154 este, totusi, uzat moral, fiind proiectat in urma cu 50 de ani. Principalul transportator aerian din Federatia Rusa, Aeroflot, a renuntat (in luna ia­nuarie a acestui an) sa mai exploateze acest model de avion. In plus, in perioada decembrie 2008 – septembrie 2009, aeronava prezidentiala poloneza a avut parte de mai multe defectiuni tehnice, care au tintuit-o de citeva ori la sol. Cu toate acestea, procurorii rusi afirma ca „avionul nu avea probleme tehnice”.

*Lech Kaczynski, un personaj incomod*

Imprejurarile catastrofei aviatice au generat deja o intreaga serie de teorii conspirationiste. Pentru ca euroscepticul si anticomunistul Lech Kaczynski a deranjat multa lume. La Bruxelles, din cauza multelor obiectii ridicate cu ocazia semnarii Tratatului de la Lisabona. La Moscova, din cauza pro-americanismului sau: Lech Kaczynski si fratele sau, Jaroslaw (prim-ministru al Poloniei din iulie 2006 pina in noiembrie 2007, cind alegerile generale au fost cistigate de Donald Tusk) au sustinut instalarea scutului anti-racheta american in Europa de Rasarit, in varianta dorita de George W. Bush. In plus, Polonia a fost singura tara europeana care nu a fost afectata de criza, iar presedintele Kaczynski era, din principiu, impotriva imprumuturilor de la FMI. Faptul ca a murit in timp ce se deplasa la Katyn, pentru a comemora victimele poloneze ale unui masacru stalinist, este, pentru
multi, orice, numai o coincidenta nu. La fel si faptul ca in fruntea comisiei de ancheta a fost numit premierul Vladimir Putin, care a blocat desecretizarea arhivelor sovietice privind masacrul de la Katyn si care provine din fostul KGB. In plus, exista si un precedent: pe data de 4 iulie 1943, seful guvernului polonez in exil, generalul Wladyslaw Sikorski, a murit intr-un accident aviatic, deasupra Gibraltarului. Cu putin timp inainte, guvernul polonez aflat in exil la Londra rupsese relatiile diplomatice cu URSS-ul lui Stalin.

*Sefi de stat si de guvern care au murit in accidente aviatice*

29 martie 1959: primul presedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis in explozia avionului sau Noratlas in plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, in conditii care nu au fost niciodata elucidate.

18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit intr-un accident in jungla din Zambia.

27 mai 1979: avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a disparut in mare in largul Dakarului.

4 decembrie 1980: premierul portughez Francisco Sa Carneiro si ministrul Apararii Adelino Amaro de Costa au murit intr-un accident al avionului lor in Camarate, in apropiere de Lisabona. In decembrie 2004, o comisie de ancheta parlamentara a stabilit ca a fost vorba despre un atentat.

24 mai 1981: presedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera si ministrul Apararii au murit intr-un accident al avionului lor in sudul tarii.

1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mina de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion in vestul tarii.

19 octombrie 1986: primul presedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit impreuna cu alte 24 de persoane in accidentul avionului sau Tupolev 134 in nord-estul Africii de Sud.

17 august 1988: presedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai multi oficiali militari pakistanezi si ambasadorul american la Islamabad au decedat in apropiere de Bahawalpur (zona central-estica a Pakistanului), int-un accident de avion.

6 aprilie 1994: un Falcon 50 care il transporta pe presedintele Rwandei, Juvenal Habyarimana, pe omologul sau din Burundi, Cyprien Ntaryamira, si alti oficiali de rang inalt din cele doua tari, a fost doborit in timpul aterizarii la Kigali, de rachete sol-aer, declansind genocidul tutsi din Rwanda.

12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis in Sudanul de Sud.

1 martie 2004: presedintele macedonean Boris Trajkovski moare impreuna cu patru dintre colaboratorii sai intr-un accident de avion produs in sudul Bosniei, in timp ce aeronava se pregatea sa aterizeze la Mostar.

1 august 2005: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepresedintele tarii, moare in Sudan in accidentul unui elicopter care il ducea in Uganda.

29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit in accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prabusit la scurt timp dupa decolare la Abuja (Nigeria), provocind moartea a 96 de persoane.

10 aprilie 2010: presedintele polonez Lech Kaczynski si principalii lideri ai armatei au decedat in accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prabusit la aterizare, in apropiere de Smolensk (Rusia).

Mircea Bujoreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger