AcasăOldRechinii imobiliari viseaza... la reluarea speculei

Rechinii imobiliari viseaza… la reluarea speculei

Un studiu publicat de compania Deloitte avertizeaza ca România se afla printre statele din Uniunea Europeana care nu au implementat destule masuri pentru stimularea cererii de locuinte. Cu alte cuvinte, Prima Casa, programul Executivului Boc, nu are un impact care sa multumeasca analistii. Insa, in contextul crizei economice care a afectat România, ce ar insemna relansarea pietei imobiliare? Din pacate, oricit de cinic ar suna, la noi, relansarea pietei de profil nu inseamna altceva decit reluarea speculei.

*Preturi mici, dar mari pentru români*

Inainte de criza financiara, pe piata locala imobiliara, jucatorii de profil au umflat preturile la apartamente atit de mult incit acum multi români care au luat credite pentru achizitionarea unei locuinte dau din colt in colt pentru ca nu-si pot achita ratele la banci. Preturile de pe piata imobiliara au scazut drastic, impinse in jos de cererea extrem de scazuta din partea românilor care se confrunta cu somajul sau, in cel mai bun caz, cu salarii reduse. Cu alte cuvinte, românii nu isi permit cumpararea unei locuinte. Si pentru ca pretul de pe o piata libera este stabilit prin cerere si oferta, nu putem trage decit o singura concluzie: preturile la care se vind acum locuintele sint inca mari pentru buzunarul saracit si lipsit de perspective financiare al românului.

*Relansarea pietei = relansarea speculei*

Tragedia este de fapt ca dezvoltatori imobiliari sint in acest moment, in corzi, la propriu, fiind in imposibilitatea sa recupereze investitiile supradimensionate facute in constructia de ansambluri rezidentiale si alte proiecte inainte de criza. Pe scurt, aceiasi dezvoltatori, impreuna cu bancile creditoare, au creat o “bula” imobiliara care s-a “spart” si in România si a dus la picajul pietei de profil. In aceste conditii, interventia guvernului prin suplimentarea unor garantii care sa impulsioneze piata, asa cum recomanda Deloitte, ar insemna ca statul sa scoata cu mina lui din focul crizei castanele jucatorilor imobiliari. Tot analistii de la Deloitte recomanda si reducerea sau chiar eliminarea TVA-ului din pretul locuintelor, solutie din nou imposibil de aplicat in România, pentru ca asta ar insemna reducerea incasarilor bugetare intr-o tara care se lupta cu deficitul. Nu in ultimul rind, nu trebuie uitat faptul ca piata imobiliara din România a ajuns unde este acum (adica la pamint) din cauza speculei de pe urma careia unii au cistigat enorm in timpuri “normale”. Cu alte cuvinte, ce este de salvat?
Radu Eftimie

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
56 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger