AcasăOldO afectiune dureroasa si incomoda a picioarelor: monturile (Halucele Valg)

O afectiune dureroasa si incomoda a picioarelor: monturile (Halucele Valg)

Halucele valg (Hallux valgus, Metatarsus abductus varus, Bunion), in mod comun numit „mont” reprezinta o deformare a labei piciorului in care se produce o deviere a degetului mare (haluce) catre cel de al doilea deget (valgism) concomitent cu devierea in varism (abductie) al primului os metatarsian.
Reprezinta una dintre afectiunile cele mai frecvente ale labei piciorului.
Incidenta: variabila. Diversi autori atribuie o expresie variabila in populatie de la 1:10 la 1:3.
Rasa caucaziana si sexul feminin sint mai frecvent afectate.
De obicei se prezinta bilateral.
Etiologia: e inca mult discutata si in ziua de astazi. Se disting:
a) Forma primara sau congenitala.
b) Forma secundara sau do­bindita.
Aceasta deviere este in mod exceptional prezenta la nastere, fiind dobindita in cursul vietii, treptat si silentios, pina cind devine evidenta si dureroasa din cauza conflictului mecanic cu incaltamintea si din cauza consecintelor de suprasolicitare a celorlalte degete. Acestea se deformeaza progresiv ca urmare a alterarii incarcarii labei piciorului. Se determina astfel in cursul anilor o deformare complexa unde regasim in afara halucelui valg si deviatii ale degetelor centrale in „ciocan”, cu subluxari sau luxari ale articulatiilor metatarso-falangiene si cu retractii ale tendoanelor. Planta piciorului prezinta calozitati (bataturi) la nivelul zonelor de presiune excesiva, de obicei foarte dureroase la mers.(fig. 1a,1b,1c).
In realitate, aceasta deviere se produce in cele trei planuri ale spatiului provocind o insuficienta mecanica a degetului mare cu consecinte dezastruoase pentru mers si pentru postura segmentelor de deasupra piciorului (genunchi, sold, coloana vertebrala).
Etiologia acestei patologii este mult discutata si exista foarte multe teorii. Este considerata de fapt un simptom ale unor alterari complexe plurifactoriale care se intind de la defecte de embriogeneza la disfunctii neuromusculare heredo-familiale sau dobindite in cursul vietii. Intre cauzele cele mai cunoscute sint: predispozitia heredo-familiala, ineficienta primului metatars, dezechilibre neuromusculare, pronatia excesiva a piciorului („piciorul plat”), boli reumatice (artrita reumatoida de ex.).
Factorii favorizanti sint reprezentati de pantofii inadecvati (tocuri inalte si virfuri strimte), traumatisme, activitati sportive cu suprasolicitare a piciorului (baletul de ex.).
Hallux valgus juvenil (la tineri) Fig 2a, b
Se manifesta in adolescenta si doar exceptional la nastere.
Hallux valgus al adultului (fig 3a, b)
Etiologia multifactoriala cuprinde factori intrinseci, extrinseci si combinati.
Factorii intrinseci sint determinati de modificari anatomice si functionale.
Factorii extrinseci sint: pantofi inadecvati formei si fiziologiei piciorului, probleme de postura, traumatisme si activitati cu incarcare excesiva si indelungata a piciorului (baletul).
Monturile beneficiaza astazi de tratamente moderne, tehnici chirurgicale sofisticate care permit diminuarea durerii si disconfortului postoperator precum si integrarea rapida in familie si societate.

(Va urma.)

*Dr. PETRE-MIHAI BĂLEANU, medic chirurg la Foot Medical Hospital, Roma si la Centrul Medical ProEstetica, Bucuresti*

S-a specializat in Ortopedia si Chirurgia piciorului la Foot Medical Hospital din Roma, unde lucreaza ca medic chirurg in chirurgia piciorului sub directia Prof. Dott. Ronconi Paolo din 1992 pina in momentul actual.
Pentru programari la consultatii si tratamente pentru monturi si alte afectiuni ale piciorului va puteti adresa la Centrul Medical ProEstetica la nr. de tel: 021/231.77.95 021/230.52.00 0722525965, e-mail: office@proestetica.ro

Va prezentam un scurt interviu cu doamna Rada Popescu din Bucuresti care a beneficiat de interventia chirurgicala a monturilor la ambele degete de la picioare.

„Monturile ma deranjau la mers, chiar si stind. Simteam ca se dezvolta. M-am decis pentru interventie pentru a nu avansa boala. In plus, am dorit sa beneficiez de cele mai avansate tehnici chirurgicale. Sint o persoana activa, fac jogging…imi era greu si sa gasesc incaltaminte. Deci, motivele pentru care m-am operat au fost: dorinta de confort si teama de complicatii. Am ales clinica ProEstetica pentru ca si sotul meu s-a operat de hernie acum doi ani si am fost foarte multumiti”.

– Cum va simtiti in prima zi postoperator?

– Satisfacuta de rezultatul estetic. De asemeni, ma asteptam sa ma doara mult mai tare. Dar e bine… Ma bucur pentru ca pot sa merg inca de pe acum.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
593 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger