AcasăOldBaselWorld 2010 tendinte economice in industria orologera

BaselWorld 2010 tendinte economice in industria orologera

BaselWorld 2010 a stat sub semnul optimismului. Daca anul trecut toata lumea era deprimata din cauza crizei economice si nesigura in ceea ce priveste viitorul, anul acesta credinta generala este ca lucrurile se vor reintoarce la normalitate.

In fond, dupa cum a declarat pentru National presedintele Comitetului Expozantilor Elvetieni de la BaselWorld 2010, François Thiébaud, ianuarie 2010 a fost prima luna cu o crestere a exporturilor de 2,7% (valoare totala de 975,8 milioane CHF, numar total de unitati 1.727.500, adica + 280.000 de piese). Si tot in ianuarie s-a inregistrat o crestere a cererii de ceasuri ieftine, cu preturi de export sub 3.000 de franci elvetieni (+19,8% ca numar de piese si +17,9% ca valoare).

*Optimismul bine temperat*

Strategiile de dezvoltare economica alese de companiile prezente arata insa ca optimismul acestora este bine temperat, patru fiind directiile fundamentale menite sa asigure redresarea economica.

*1. Reducerea preturilor prin:*
– simplificarea ceasurilor care se reintorc la designul clasic si la functionalitate, afisind doar orele, minutele si secundele;
– folosirea de tehnici (afisajul digital) si materiale inovatoare si mai ieftine (ceramica, titaniumul, cristalul safir pentru cadrane si punti)
– crearea unui design care sa fie pe gustul celor mai mari cumparatori, femeile, si in special al asiaticelor (reducerea diametrului, innobilarea cu pietre pretioase, design floral).

Din pacate, zgircenia s-a vazut la Basel si in „reciclarea” standurilor din anii trecuti, lucru de inteles tinind cont ca, pentru cel mai mic, pretul de inchiriere nu a coborit sub 50.000 CHF.

*2. Cucerirea de noi piete si consolidarea prezentei pe acelea care conteaza prin deschiderea de magazine proprii*
Pentru multe companii, precum Swatch sau Bvlgari, cele mai mari incasari s-au realizat in 2009 in magazinele proprii, iar 2010 va fi anul in care toata lumea isi va deschide monobranduri – de la Hysek (cu o lansare spectaculoasa in Hong Kong in aprilie) si pina la Tissot (cu primul sau boutique din Franta, Chez Vous, pe Champs-Elysées).
Din pacate pentru noi, europenii, asta inseamna insa cucerirea Indiei si a Chinei pentru ca in 2009 Asia „a inghitit” 48% din exporturile Elvetiei, cita vreme spre Statele Unite acestea au scazut cu 38%.

*3. Construirea imaginii brandului – marketing, promovare, PR, dezvoltarea IQ-ului digital*
Aceasta a insemnat la Basel­World 2010 un numar enorm de evenimente de presa, jurnalistii fiind si ei foarte multi (peste 3.000), si chiar, pentru Movado, organizarea unui focus-grup cu clientii asiatici, lucru pe care nimeni nu l-a mai facut vreodata in cadrul tirgului.
O alta tendinta, excelent exprimata de Tempvs Compvtare, tinara companie „vegana 100%“, dupa cum o descrie fondatorul si designerul ei, Nicolas Jeanson, este atragerea unei nise noi de consumatori, aceea a tinerilor bogati si ecologisti, precum David de Rotschild, pentru care conteaza nu doar ca poarta la mina un ceas 100% ecologic, ci si unul din al carui pret o treime va fi donata unui ONG ecologist.
Iar strategiile de crestere a IQ-ului digital sint din ce in ce mai impresionante, din nou locul intii, pentru noi, detinindu-l o companie recent resuscitata, Marvin, al carei site ofera un excelent instrument de selectare a ceasului dorit, Mood Generator.

*4. Sublinierea exclusivismului*
Anumite companii si foarte multi creatori independenti au ales, totusi, sa mearga impotriva curentului: Patek Philippe, Dior, Jean Dunand sau Christophe Claret au optat pentru varianta sublinierii calitatii exceptionale, atit a partii mecanice, cit si a detaliilor ce tin de infrumusetare, care vor face din ceasurile lor nu doar instrumente de masurat timpul, ci si investitii solide, menite atit a feri clientul de uraganul inflatiei, cit si de a fi lasate mostenire generatiilor viitoare, ca niste adevarate comori.

*Marile companii orologere si România*

In ceea ce ne priveste, putine sint companiile mari care se obosesc sa isi dezvolte campanii si strategii speciale pentru România.
Motivul principal ar fi ca nu reprezentam o piata suficient de importanta, intotdeauna colectionarii nostri cumparindu-si ceasurile din strainatate, fiindca brandurile nu sint suficient promovate sau, daca sint, nu beneficiaza de cele mai bune canale (de multe ori reclamele ceasurilor de lux fiind prezente in reviste pentru publicul foarte larg, ceea ce le face invizibile). Cum altfel sa iti explici socanta anecdota spusa de un distribuitor al unui brand important prezent de ani buni in România? La un moment dat, aflat la un eveniment monden in Bucuresti, a intrebat o doamna care purta un ceas al companiei reprezentate de el de unde si l-a achizitionat, nadajduind sa afle care este magazinul cel mai la moda. Nu mica i-a fost insa mirarea cind a auzit raspunsul: „Mi l-am luat din State, pentru ca nu au patruns inca la noi“.
A doua problema ar fi ca sintem bagati in aceeasi cofa cu celelalte tari din regiune, care nu au performat deloc grozav (vinzarile s-au prabusit anul trecut in Ucraina si Ungaria).
Exista insa si companii precum Chopard sau Movado, ca sa nu mentionam decit doua, care au strategii bine puse la punct pentru tara noastra.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
52 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger