AcasăOldBancile amina “valul” executarilor silite

Bancile amina “valul” executarilor silite

Cristian Ionescu, presedintele AMCC: “Legea falimentului personal exista in toate tarile. A avea o asemenea lege este bine, in principiu. Noi, ca firme de recuperare a creantelor, vom fi afectati pe partea de cumparare a creantelor. Vor fi mai grav afectate bancile si IFN-urile”.

De aproximativ o luna, bancile au lansat semnale clare ca, incepind cu lunile aprilie-mai, ii vor executa silit pe cei ce nu-si platesc creditele la casa. Masura n-ar mira pe nimeni, daca ne gindim ca tot mai multi români, din diferite motive – somaj, scaderea veniturilor – nu-si mai permit sa plateasca creditul ipotecar. Dar acum devine tot mai clar ca declaratiile bancherilor, cum ca valul executarilor se apropie, nu vor avea corespondent in realitate dintr-un motiv simplu: nu renteaza.

*Pierderi mult prea mari*

De ce nu renteaza ca bancherii sa execute silit datornicii? “Bancile nu vor incepe executarile silite pentru ca asta ar insemna sa-si taie singure craca de sub picioare. Pentru ca daca bancile ar incepe executarile silite pe credit imobiliar, pretul caselor ar scadea si mai mult iar pierderile bancilor ar fi si mai mari”, spune Cristian Ionescu, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Cu alte cuvinte, daca o banca a acordat acum doi ani un credit ipotecar de 90.000 de euro pentru o locuinta, acum pretul locuintei e, in medie, mai scazut cu aproximativ 30%. Si cum exista sanse ca la licitatia organizata de banca locuinta sa fie vinduta si la mai putin de jumatate din pretul initial, bancile prefera sa mai astepte.

*Sa mai treaca un pic criza*

Cit se mai amina executarile? “Bancherii au inteles care e situatia si prefera sa astepte si 6 luni, si un an pina cind criza se va mai potoli”, ne-au declarat surse din piata. Se pare ca bancherii si-au invatat lectia prin intermediul colegilor din SUA care, imediat cum a izbucnit criza, au inceput si executarile silite. Urmarea? Piata imobiliara americana s-a prabusit pur si simplu iar zeci de mii de case si apartamente au ramas si pina in acest moment nevindute. De aici si ofertele de “o casa pentru un dolar” pe care oricum nu le cumpara nimeni.

Nu mai putin de 1,3 milioane de români au intrat in atentia firmelor de recuperare de datorii si au fost sau urmeaza sa fie executati silit. Companiile de recuperare raporteaza un numar total de 2,2 milioane de credite cu probleme.
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger