AcasăOldFalimentul personal ne scapa de executarile silite

Falimentul personal ne scapa de executarile silite

Proiectul legii falimentului persoanelor fizice a fost aprobat tacit de Senat, dupa ce a primit avizul Comisiei Juridice, urmind sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru analiza. Potrivit autorului legii, senatorul Iulian Urban, legea ar avantaja clientii dati afara sau care s-au ales cu salariile micsorate si care nu-si mai pot plati datoriile la banci, sa intre sub protectie judecatoreasca.

*Reesalonare*

Potrivit lui Urban, bancile nu vor mai putea sa ii execute silit, iar datoriile clientilor vor putea fi reesalonate. „Sper sa treaca si de Camera Deputatilor in aceasta forma, iar faptul ca unii deputati au credite pe care bancile le-ar putea reesalona sa nu influenteze calitatea votarii”, explica Urban. Proiectul de lege asteapta avizul comisiilor din Camera Deputatilor, iar apoi votul in plen.

*Inspirat de la americani*

Proiectul de lege este de inspiratie americana si permite diferentierea situatiei in care o persoana se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos. Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, adica poate avea din nou acces la credite si isi recistiga statutul anterior. „Persoana aflata in aceasta situatie va trebui sa prezinte un plan de redresare in care descrie cum isi va achita lunar 75% din datoria fata de creditor. Judecatorul va decide care cereri vor fi aprobate si care nu”, spune Iulian Urban. In cazul in care instanta considera ca persoana in cauza nu si-a platit ratele intentionat, aceasta nu va mai putea prin lege sa acceseze nici un tip de imprumut bancar pe o perioada de cinci-sapte ani.

*Bancherii „miriie”*

Proiectul a produs nemultumire in rindul bancherilor, care considera ca orice restantier isi va cere falimentul pentru a scapa de 25% din datorie. „Aceasta prevedere ar crea in mintea foarte multor clienti ideea ca daca isi declara falimentul personal scapa de 25% din datorie”, a precizat presedintele Asociatiei Române a Bancilor, Radu Ghetea. Totusi, poate a venit si vremea in care si clientii sa fie aparati cumva impotriva abuzurilor unor banci, nu doar bancile sa aiba drepturi absolute asupra clientilor.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
69 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger