AcasăOldFenomenul manga

Fenomenul manga

Traditia artei narative sau spunerea povestilor insotita de imagini secventiale face parte din cultura japoneza cu mult inainte ca Superman sau Batman sa devina supereroi.

In forma lor moderna, desenele manga au aparut la scurt timp dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa istoria lor este lunga si complexa si provine din arta japoneza. De obicei, benzile desenate sint tiparite in alb-negru, desi exista si manga colorate complet. In Japonia, revistele au marimea unor carti de telefon, continind de obicei mai multe povesti.

*Originile manga*

*Cele mai timpurii exemple de arta pre-manga care au influentat dezvoltarea benzilor desenate japoneze moderne sint atribuite lui Toba Sojo, un preot pictor din secolul al XI-lea care avea un simt al umorului extrem de ciudat. Desenele lui Toba, numite si Shoju giga, satirizau viata preotimii buddhiste fara a folosi cuvinte si aratau progresiv evenimentele, fiind citite de la dreapta la stinga, obicei pastrat si in prezent. Un alt artist care a influentat aceasta arta este Katsushika Hokusai, fiind primul care a folosit termenul de „manga” sau „schite glumete”.

*Estul intilneste Vestul: inceputurile artei manga moderna*

*Manga moderna isi are originile in perioada Ocupatiei (1945-1952) si post-Ocupatiei SUA (1952-1960), cind o Japonie militarista si ultranationalista isi reconstruia infrastructura politica si economica. Artistii manga au raspuns cu entuziasm stilurilor artistice importate si au inceput sa impleteasca ideile japoneze cu benzile desenate occidentale. Rakuten Kitazawa este unul dintre acei artisti si este considerat parintele fondator al manga moderna, lucrarile sale fiind dispuse la Omiya Municipal Cartoon, din Saitama, Japonia.

*Influenta feminina*

*In 1969, un grup de artiste manga (mai tirziu numite Year 24 Group) si-a facut debutul cu manga shojo, care inseamna „fata mica”. Grupul artistelor marcheaza prima contributie majora a femeilor in arta manga. In deceniile care au urmat (1975-prezent), manga shojo a continuat sa se dezvolte din punct de vedere stilistic, creind subgenuri diferite, dar suprapuse cu cele existente. Acest gen de manga are ca tema esentiala dragostea, iar personajele principale sint intotdeauna supereroine, precum cele din „Naoko Takeuchi” sau „Sailor Moon”. Ambele au aparut pe plan international atit in format manga (scris), cit si anime (desene animate).

*Cele mai populare genuri ale artei manga*

– Doujinshi sint manga neoficiale, create de fani ai unor serii originale. Aceste desene pot varia de la simple pagini xeroxate in alb-negru, pina la volume reproduse in mod uimitor, ce ar putea fi copii fidele ale lucrarilor manga originale.
– Gekiga inseamna in traducere literala „desene dramatice”. Termenul este folosit pentru a defini manga experimentale sau literare, diferentiindu-se de cele populare sau comerciale.
– Hentai este jargonul japonez pentru „pervers” sau „perversiune”. Aplicat in cazul manga, hentai face referire la desenele adresate adultilor, cu un continut sexual ridicat. In Japonia exista benzi desenate hardcore, insa acest gen este doar o mica parte din imensa piata manga.
– Redikomi reprezinta imaginile sexuale manga adresate femeilor. Desi redikomi abordeaza subiecte sexuale, imaginile nu sint atit de dure si explicite precum la hentai. Echivalentul masculin al redikomi este seijin.
– Shojo descrie desenele manga pentru fetele de pina la 18 ani. Acestea prezinta o poveste de dragoste din punctul de vedere al protagonistei, incercind sa descrie vietile cititoarelor. Interactiunea emotionala si sociala joaca un rol important in manga shojo.
– Shonen se adreseaza baietilor cu virsta maxima de 18 ani si are ca subiecte actiunea, sportul sau dragostea, din punctual de vedere al personajului masculin. Exemplul perfect sint desenele „Dragonball”, care au devenit si anime-uri. Seinen este o clasificare vaga a manga, pentru barbatii intre 15 si 40 de ani.
– Kodomo sint desenele manga pentru copiii foarte mici, ce abia incep sa invete sa citeasca. Mai tirziu, acesti copii vor citi shojo sau shonen manga.
– Shojo-ai/Yuri descriu povestile manga despre relatiile de dragoste dintre femei. Shonen-ai/Yaoi este subclasificarea ce face referire la relatiile amoroase dintre barbati si, in mod ciudat, aceste povesti de tip homosexual sint mai populare printre cititoarele de sex feminin.
Ana-Maria Calciu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger