AcasăOldCimpul magnetic al Terrei se modifica

Cimpul magnetic al Terrei se modifica

Un proces inexplicabil care are loc in adincurile planetei noastre modifica rapid cimpul magnetic protector al Terrei. O astfel de schimbare poate duce la pierderea satelitilor artificiali, expusi astfel puternicelor radiatii din spatiu, sustin specialistii germani de la Centrul de Studii Geofizice din Postdam, se arata pe site-ul descopera.ro. In mod normal, reducerea intensitatii cimpului magnetic se produce in sute sau chiar mii de ani. Ultimele studii arata, insa, ca modificarile din interiorul Pamintului au devenit mult mai rapide si au loc in numai citeva luni.

*Un eveniment major pe cale sa se intimple?*

“Cele mai intense schimbari au loc in sudul Atlanticului, acolo unde cimpul magnetic si-a redus capacitatea la o treime din valorile sale normale”, declara Mioara Mandea, unul dintre specialistii germani implicati in proiect. Ultima modificare majora a cimpului magnetic terestru a avut loc acum 780.000 de ani, atunci cind a fost vorba de o inversare a polilor magnetici, sustin oamenii de stiinta. Cercetatorii sint convinsi ca o asemenea inversare este iminenta si se poate produce in orice moment. “Anomaliile inregistrate in sudul Atlanticul reprezinta semnalul ca un eveniment major este pe cale sa se intimple. O prima consecinta a slabirii cimpului magnetic terestru o vor reprezenta furtunile electromagnetice si valul de radiatii solare care vor afecta, in primul rind, satelitii artificiali ai Terrei”, concluzioneaza Mioara Mandea, cea care recunoaste ca expertii din toata lumea au fost luati prin surprindere de asemenea modificari.

*Se vor inversa polii?*

Desi nu este vorba despre un fenomen cu o frecventa deasa sau regulata, Pamintul isi inverseaza polii ca urmare a modificarii intensitatii cimpului magnetic. Acest fapt nu ramine fara urmari la suprafata planetei: anotimpurile se modifica, iar ciclurile naturale influentate de Soare sufera schimbari importante. Desi existenta acestui fenomen ciudat a fost sesizata de ceva vreme, pina in prezent motivele inversarii polilor a ramas un mister. O noua ipoteza asupra originilor cimpului magnetic, elaborata de o echipa de cercetatori din California, ofera o noua explicatie posibila asupra a ceea ce pare, la prima vedere, o anomalie. “Cimpul magntic al Pamintului este alcatuit, de fapt, din doua cimpuri cu doua surse separate”, afirma Kenneth Hoffman din cadrul Universitatii Politehnice din California. Partea puternica este reprezentata de directia axului nord-sud si poate fi imaginata ca un magnet gigantic aflat in inima Pamintului. Partea slaba este cea care se afla mai aproape de suprafata. Conform cercetatorilor, amindoua cimpurile sint produse ca urmare a miscarii electronilor din atomii de fier fierbinte intr-o curgere a nucleului, care este mai degraba lichid, decit solid. Miscarea particulelor incarcate in interiorul planetei creeaza cimpul magnetic. “Cimpul nu este intotdeauna stabil, directia si natura curgerii se schimba, cauzind inversarea polilor”, explica unul dintre geologii care au participat la studiu.
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
45 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger