AcasăOldSistemul financiar striveste Constitutia

Sistemul financiar striveste Constitutia

Sintem in plina criza economica si toata lumea e nauca asteptind terminarea crizei si intrarea in “normalitate”. Insa criza este departe de a da vreun semn ca se termina, iar in privinta “normalitatii” mai avem de asteptat. Dar oare revenirea la situatia dinaintea crizei ne-ar ajuta la ceva? Ar fi mai bine, pentru noi ca indivizi sa ne reluam viata economica de “dinainte”?

*Sclavi fara voie*

Constititia României, la fel ca majoritatea constitutiilor tarilor civilizate, ofera cetatenilor sai mai multe drepturi. Este vorba de dreptul la viata, dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei, nimeni nu poate fi supus unui tratament inuman ori degradant, dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat. In Constitutia României mai scrie ca libertatea individuala si siguranta persoanei sint inviolabile si ca statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Asadar, toti cetatenii Europei, dar si ai României se bucura de drepturile de mai sus. Din pacate, o parte din drepturi sint respectate doar teoretic. Si asta pentru ca in ultimele decenii sistemul bancar a acaparat vietile majoritatii cetatenilor. Acest sistem i-a dresat efectiv pe oameni sa cumpere lucrurile importante – casa, masina – pe credit, deseori acesta intinzindu-se pe zeci de ani. Si, cu gindul la creditul pe care il are de platit, simplul cetatean devine pur si simplu sclavul bancii. In aceste conditii nu mai poate fi vorba de vreun drept. Nici la viata, nici la sanatate, nici la integritate psihica sau fizica nici chiar la libertatea sau siguranta persoanei. Citi dintre noi nu am auzit de oameni care s-au sinucis din cauza ca ramin someri si nu mai au bani sa-si plateasca ratele. Sau citi n-au ramas fara casa pentru ca nu au mai avut bani sa-si plateasca ratele la banca sau facturile la telefonul mobil? Or, o societate care permite ca aceste lucruri sa se intimple, credem noi, e profund bolnava. Iar in România, in acest moment, sint sute de mii de cetateni cu restante la banci, oameni care, pentru un credit au renuntat la toate drepturile fara sa stie.

*Cine e vinovat?*

Foarte grav este ca, nu o data, bancile, in numele economiei de piata si al profitului, au dat cu buna stiinta credite despre care stiau ca nu vor putea fi rambursate de firme sau cetateni. Pentru ca bancherii stiau ca valoarea executiei ulterioare va fi oricum mai mare decit valoarea creditului dat initial. „Cine i-a obligat sa-si ia credite?”, ne-am putea intreba. Nu i-a obligat nimeni, doar ca au fost momiti sa faca acest lucru printr-o publicitate inselatoare. Omul „mediu” n-a avut nici o sansa sa nu ia credit in fata propagandei publicitare. Cum a ajuns majoritatea populatiei sa-si piarda vigilenta si sa cada in capcana sistemului bancar? Prin intermediul mass-media, in special al televiziunilor. Asa cum in lume sint doar citeva corporatii care controleaza economiile si in mass-media sint tot citeva corporatii globale. Iar aceste corporatii au doar un singur scop: profitul. Si, la stiri, minciunile devin adevar in scop de manipulare pentru a se potrivi intereselor financiare ale celor citiva…
Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
43 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger