AcasăOldPrimenire

Primenire

Daca intreaga economie se afunda in apele tulburi ale crizei – in ciuda previziunilor vag-optimiste ale diversilor analisti –, presa traieste un adevarat proces de destructurare. Multi vad in asta semnele sfirsitului publicatiilor pe hirtie si triumful absolut al internetului in materie de informare. Totusi… nu pot sa nu remarc faptul ca intre ziarele disparute se afla acele titluri care de-a lungul timpului au fost acuzate de tot felul de jocuri obscure. Ma refer la Ziua si la Gardianul. Sau care, cum e cazul Cotidianului, in faza terminala a maladiei generalizate care a dictat scaderea tirajelor si penuria de publicitate, au gasit de cuviinta sa-si radicalizeze mesajul, fara a lua in calcul interesele cititorilor. Episodul Nistorescu (care continua acum doar on-line) de la sus-numitul ziar este poate cel mai clar exemplu de prost management editorial: Cotidianul a devenit un ziar „cu directie”, tendentios, cu editorialisti ale caror diverse frustrari se citeau clar in fiecare rind tiparit.
Daca exista un moment bun pentru a consolida o afacere, atunci vremurile de criza exceleaza in oportunitati. Dar la noi si aceste oportunitati sint „speculate” cu jumatate de masura. Sa ne gindim, de pilda, la achizitia de la trustul Ringier a Evenimentului Zilei de catre Editura Evenimentul si Capital, o miscare inspirata a bossului din spatele B1TV. Singura problema este ca astazi, cu un layout nou, dar mult mai urit decit cel de dinainte, cu mult prea multe materiale de umplutura in genul Jurnalului National, Evenimentul Zilei isi pierde mult din relevanta. Unde sint anchetele de altadata?
Cea mai recenta lovitura data unei publicatii confirma tendinta manifestata deopotriva de jurnalisti si de unele patronate de a-si asasina propriile publicatii: cu diverse nemultumiri, o parte din redactia Academiei Catavencu, perla coroanei trustului Realitatea, paraseste publicatia pentru a lansa un titlu alternativ pe piata. Intrebarea care se pune este daca vom avea doua saptaminale de satira puternice, in ciuda faptului ca vor fi asemanatoare, sau un brand vechi si unul nou care se vor eroda reciproc? Eu as paria pe varianta B.
Sa fie presa scrisa un domeniu care a luat-o la vale cind accelerat, cind scrisnind din frine pe panta disolutiei? Ce vedem astazi in media româneasca este rodul unei lipse acute de simt jurnalistic si de afaceri. Nevoite sa se sustina in afara sprijinului politic si a abundentei de publicitate de acum doi ani, foste glorii media se prabusesc sub greutatea balastului informational pe care l-ar vrea transmis unor cititori din ce in ce mai putin interesati de „noutatile” zilei de ieri. Despre creativitate nici nu mai vorbesc, aceasta fiind lasata in seama tabloidelor care o practica sub forma corupta a stirilor-bomba (semi)inventate.
Dupa ce criza va trece, vom avea in jur de cinci ziare centrale relevante, fiecare cu un specific bine definit. Asta excluzind tabloidele si publicatiile specializate. Dar nu e nimic tragic aici, ci un proces firesc, de recuperare a identitatii, de reasezare a presei scrise.
Radu Lilea

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
32 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger