AcasăOldCum sa alungi astenia de primavara

Cum sa alungi astenia de primavara

Schimbarile climatice ne influenteaza sanatatea, de aceea, in fiecare an, trecerea la sezonul cald este resimtita printr-o stare de slabiciune generala, prin scaderea capacitatii fizice si intelectuale.

*Alimentatia potrivita pentru prevenirea asteniei*

Dupa lunile de iarna, in care hrana a fost constituita din alimente conservate, sarace in vitamine, organismul este slabit si face cu greu fata schimbarilor de mediu care au loc odata cu trecerea la un nou anotimp.
Astenia de primavara poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata, dar si cu o medicatie moderata.
Ca sa nu resimtim astenia de primavara, in acest anotimp trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, spanac, linte, fasole, citrice, mere, orez, soia, salata verde si ridichi.
Consumul de urzici este important pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si imbunatatesc simtul vazului.

*Cura de urzici vitaminizeaza si regenereaza organismul*

Daca vreti sa va intariti organismul si sa scapati de toxinele acumulate peste iarna, faceti o cura de urzici. Consumati aceasta planta zilnic, timp de o luna, fie sub forma de mincare gatita, fie sub forma de ceai sau suc proaspat. Urzicile sint antiseptice, depurative, diuretice, emoliente si expectorante, imbunatatesc circulatia si intaresc sistemul imunitar. Sint bogate in vitamine (A, B2, C si K) si saruri minerale (calciu, fier, magneziu, siliciu), constituind adevarate alimente-medicamente. Se spune ca urzicile innoiesc singele si se dovedesc a fi adevarate medicamente naturale, utilizate in cazul unui mare numar de afectiuni. Urzica este larg raspindita si contine un numar considerabil de aminoacizi, glucide, amine, acizi grasi volatili, steroli, acid acetic, formic, pantotenic, folic, vitamina A, B2, C, K, beta-caroten, clorofila, coproporfirina, minerale (calciu, magneziu, fosfor, siliciu, fier).

*Alte remedii naturiste*

Polenul reprezinta o sursa considerabila de minerale si de vitamine, o cura de o luna cu polen tinuta in aceasta perioada va reface rezervele de substante nutritive ale organismului. In cazul unor simptome de iritabilitate si de epuizare nervoasa (depresie) se pot administra infuzii de coada soricelului, talpa gistei, sunatoare, calomfir sau levantica.

*Gemoterapia, eficienta in combaterea asteniei*

Terapia cu muguri de plante este foarte eficienta in combaterea asteniei. Ea actioneaza asupra organismului, echilibrind sistemul nervos stimulind imunitatea organismului. Cele mai eficiente sint extractele glicerinice din muguri sau din mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coa­caz negru, zmeur sau maces.
Extractele de muguri de maces sint indicate astenicilor care au dureri de cap, iar cele de catina tonifica sistemul nervos.

*Sportul activeaza organismul*

60% dintre români sint afectati de astenia de primavara. Daca nu este combatuta se poate transforma in depresie. Pentru a ajuta organismul sa intre intr-o viteza superioara, sportul este cel mai indicat mijloc. O jumatate de ora de mers pe jos sau un abonament la sala sint solutiile pentru reactivarea si intrarea in ritm. Specialistii recomanda exercitiile cardio si practicarea lor de 4-5 ori pe saptamina, pina cind starea generala se imbunatateste. Apoi, pastrarea obiceiului de a face sport de doua-trei ori pe saptamina este suficient.

*Mincare de urzici cu ciuperci*

Mincarea de urzici cu ciuperci este excelenta pentru post, urzicile fiind un aliment ideal pentru sanatate. Mai mult, aceasta mincare este usor de preparat.
Ingrediente:
2 farfurii cu virf de urzici curatate
1 ceapa mare rosie
3 fire de praz
2 morcovi
100 g ciuperci albe
Mod de preparare:
Se curata cu atentie urzicile si se spala in mai multe ape, se scot pe rind din apa cu atentie sa nu ramina nisip in ele; lSe pun la fiert in apa clocotita timp de 10-max. 15 minute, se scot intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca; lSeparat, se curata res­tul ingredientelor, se taie totul in bucati, nu foarte mici, si se calesc in putin ulei de masline incins; lCind sint aproape gata se adauga urzicile fierte si tocate, se amesteca, se adauga si un polonic, doua, de zeama in care au fiert urzicile.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger