AcasăOldGesturile, un dictionar explicativ al comportamentului nonverbal

Gesturile, un dictionar explicativ al comportamentului nonverbal

Comunicarea nonverbala este comunicarea fara cuvinte. Limbajul trupului are cel mai puternic efect asupra celorlalti. Cercetatorul american Mehrabain a studiat fenomenul si a ajuns la concluzia ca, un interlocutor este impresionat de cuvinte in proportie de 8%, de intonatie 23% si de limbajul trupului in proportie de 69%. Limbajul trupului imprima nota atmosferei in care are loc interactiunea. Un individ cu o mimica zimbitoare, tonic, dinamic induce o stare de bine, in opozitie cu un individ apatic, lipsit de tonus si neingrijit. In mediul urban, persoanele active intilnesc zilnic zeci sau sute de persoane cu care comunica nonverbal. Sa cunoastem asadar mesajele pe care le transmit cei din jurul nostru prin gesturile simple si obisnuite.

*Semnificatia gesturilor*

Semnalele transmise de palma omului sint unele din cele mai eficiente in comunicarea nonverbala.
– Palma intoarsa in sus – gest de supunere.
– Palma indreptata in jos semnifica autoritatea.
– Palma inchisa cu degetul aratator intins – amenintarea vorbitorului cu supunere pentru cel ce asculta.
– Stringerea miinii unei persoane cu intinderea palmei in jos semnifica dominarea.
– Stringerea miinii unei persoane cu intinderea palmei in sus semnifica supunerea.
– Impingerea inainte a palmei intoarse in jos, intinderea bratului rigid – tip agresiv de persoana, specific oamenilor din zone rurale.
– Apucarea doar a virfurilor degetelor in momentul stringerii miinii denota lipsa increderii in sine.
– Utilizarea ambelor miini in momentul stringerii denota sinceritate si incredere.

*Interpretarea gesturilor miinii si bratului*

– Frecarea palmelor sem­nifica afisarea asteptarilor pozitive.
– Frecarea degetului mare de celelalte degete semnifica asteptarea unor bani.
– Inclestarea miinilor reflecta o atitudine de frustrare sau de ostilitate.
– Inclestarea miinilor in pozitie ridicata semnifica dis­pozitia negativa.
– Miinile in pozitie de coif indreptat in sus – este caracteristic persoanelor superioare sau care gesticuleaza putin sau deloc, comunicind increderea lor in fortele proprii.
– Miinile in pozitie de coif indreptate in jos – este caracteristic persoanelor care mai degraba asculta decit vorbesc.
– Apucarea miinii, a bratului si a incheieturii miinii – gest de superioritate, incredere.
– Etalarea degetului mare – acest semnal este pozitv si apare des in postura tipica a sefului glacial, care il ilustreaza in prezenta subalternilor sai.
Bratul ca bariera de protectie
– Incrucisarea obisnuita a bra­telor – acest gest exprima o atitudine defensiva sau negativa. Persoana se simte stingherita sau nesigura.
– Incrucisarea incordata a bra­telor indica o atitudine ostila si defensiva.
– Gest de prindere a bratului – acest gest este raspindit printre cei aflati in salile de asteptare ale cabinetelor medicale sau la cei care urmeaza sa zboare pen­tru prima data cu avionul si as­teapta decolarea acestuia. Acest gest reflecta o atitudine negativa, dominanta.

*Piciorul ca bariera de protectie*

– Pozitia obisnuita a incrucisarii picioarelor este folosita pentru manifestarea unei atitudini nervoase, rezervate sau defensive.
– Piciorul aruncat peste genunchi – acest tip de incrucisare a picioarelor indica existenta unei atitudini de disputa sau competitie.
– Piciorul asezat peste genunchi si prins cu una sau amindoua miinile – acest gest e folosit de persoanele care au o atitudine rigida in discutii sau negocieri. Aceasta semnifica o individualitate puternica, incapatinare, rezistenta care poate fi ranita numai printr-un procedeu special.
– Gesturi de incrucisare a picioarelor stind in picioare – aceste pozitii sint folosite in mare parte de cei care se afla in mijlocul unui grup de necunoscuti. Pozitia lor ne spune ca ei nu sint relaxati si sint lipsiti de incredere in sine.
– Gestul incrucisarii gleznelor inseamna reprimarea unei atitudini negative, a unei senzatii ne­gative, a nervozitatii sau a fricii.

Majoritatea cercetatorilor sint in general de acord cu constatarea potrivit careia, comunicarea verbala este utilizata cu precadere pentru transmiterea informatiilor, in timp ce canalul nonverbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, in anumite cazuri, pentru a inlocui mesajele verbale.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
10.131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger